Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zanimivosti   |   Ceste - Col du Chaussy
Čipkasti ovinki Savojskih alp
Ena najbolj norih cest teče čez Savojske Alpe na jugovzhodu Francije in se pne na 1533 metrov visok prelaz.
Artur Švarc
7. februar 2019 | 14:54:00

A bolj kot sam prelaz je znamenit sloviti Lacets de Montvernier. Montvernierske čipke so 3-kilometrski odsek, sestavljen iz 17 180-stopinjskih ovinkov, položenih v strmo steno in veljajo za eno najbolj slikovitih cest na svetu.

Cesto so gradili leta 1934, a ko se cesta po 400 metrih vzpne na skalni rob, se vse skupaj šele prav začne. Potem pa sledi še 1000 metrov serpentinaste ceste do vrha s povprečnim naklonom 7 %. Cesta dolino povezuje z vasicami Le Noirey, Montbrunal in Montpascal.

Večina ceste je tako ozke, da ne omogoča srečanja dveh vozil, zato veljajo posebna pravila izogibanja, pri čemer ima prednost tisto, ki gre navzgor ali tisto, ki lažje manevrira vzvratno.

Cesto najdemo dobrih 50 kilometrov na francoski strani meje na avtocesti Torino – Lyon in je dobro vidna, če vas tam mimo vodi pot. V bližnji okolici so tudi znana francoska smučišča, Val d'Isere, Tignes in Albertville, kjer so potekale tudi olimpijske igre 1992. Tu je tudi večkrat potekala etapa Tour de France, nazadnje lani.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija