Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zanimivosti   |   Morda niste vedeli
Od oznake GP, preko risanega junaka Popaja, do oznake Jeep
Avtomobilske oznake nekateri avtomobilskih proizvajalcev imajo bolj ali manj nek skrit pomen. Lahko so kratice ali pa imajo korenine v priimkih določenih oseb. No, pri legendarni ameriški znamki Jeep, ki je danes v italijanskih rokah, pa je nastanek oznake močno povezan z znano risano serijo mornarja Popaja.
Artur Švarc
26. julij 2019 | 10:14:00

Jeep ali pogovorno džip ni samo oznaka ameriške avtomobilske znamke, ampak je za mnoge tudi sinonim za terenski avto. Čeprav je bil Jeep ustanovljen šele leta 1943, se je zgodba okrog nastanka oznake začela odvijati že v začetku tridesetih let prejšnjega stoletja, ko je ameriška vojska za svoje potrebe razvila prve avtomobile s pogonom na vsa kolesa (4x4 in 6x6), ti pa so posledično dobili oznako GP oziroma General Purpouse (vozilo za različne namene). Pogovorno dži-pi. A kot naročeno je bila v tistih časih zelo priljubljena risana serija mornarja Popaja (še prej kot strip) in njegove maskote Eugene the Jeep, ki je znal izgovarjati le Jeep Jeep, in v ameriški vojski so kmalu zatem začeli svoja vozila nagovarjati Jeep (pogovorno džip). Vse ostalo je zgodovina.

Samo za osvežitev spomina, Popaj se je v stripu Thimble Teather prvič pojavil 17.januarja 1929, torej pred 90 leti, pod delo pa se je podpisal Elzie Crisler Segar. Leta 1933 je Popaj s svojo špinačo prvič prišel tudi na male ekrane in tam ostal do leta 1957. Ustvarili so skupno 638 epizod in v osemdesetih tudi celovečerni film.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija