Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
150 let od prve smrtne žrtve
150 let od prve smrtne žrtve
V soboto je minilo 150 let od prve zabeležene prometne nesreče s smrtnim izzidom.
Artur Švarc
2. september 2019 | 6:41:00

Saj ne, da pred tem ljudje niso padali s konjev ali pa so se prevračale kočije, vendarle, 31. avgust 1869 je datum, ko se je na Irskem zgodila prva nesreča vozila z lastnim pogonom na cesti.

Šlo je za parno gnano kočijo, žrtev pa je bila takrat znana astronomka Mary Ward. Wardova je bila z družino na počitnicah pri sorodnikih. Sinovi sorodnikov so predlagali, da se popeljejo z njihovim lastnim izumom, predelano parno kočijo. Takrat je veljalo, da so parno gnana vozila prihodnost in najbogatejše družine so jih omislile takoj. Zakon iz 1865 je predpisoval najvišjo hitrost 4 milje na uro izven mest in pol manjšo hitrost v mestih, ker so večtonske pošasti na cestah povzročale precej škode. Popularnost je parnim kočijam hitro padla prav zaradi tega, a marsikatera družina jo je imela še naprej za domačo uporabo.

Wardova se je tako šla peljati s sorodniki in na enem od ovinkov je padla z vozila, težka kolesa pa so zapeljala čez njo. Kri iz ušes je pomenila počeno lobanjsko dno, tako da je zdravnik, ki je živel čisto blizu, lahko le še potrdil smrt.

Tako je Mary Ward šla v zgodovino tudi kot prva žrtev motoriziranega vozila, vendar to ni njena glavna dediščina. Mati osmerice otrok je dosegla neverjetno veliko v tej viktorijanski dobi.

Že kot otrok je kazala izredno nagnjenje do znanosti, zato ji je oče, tudi sam znanstvenik, kupil mikroskop in od tam je njena radovednost le še naraščala. Na univerzo sicer ni šla, ker takrat ženske tja niso smele, je pa izdala pet znanstvenih knjig o mikroskopih, z lastnimi ilustracijami. Wardova je bila le ena od treh žensk, ki je dobivala pošto Kraljevega astronomskega društva, preostali dve sta bili znanstvenica Mary Somerville in kraljica Viktorija. Wardova je bila stara 42 let, ko je umrla.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija