Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zanimivosti   |   Volkswagen
Gunhild Liljequist – oblikovalka legendarnih Golfovih sedežev in ročke menjalnika
Vsak pravi ljubitelj Volkswagna pozna ikonično karirasto oblazinjenje in ročko menjalnika v obliki žogice za golf v modelu Golf GTI, le malokdo pa pozna njun izvor in avtorico.
Urša Prosenjak
13. oktober 2019 | 7:08:00

Pred razvojem GTI v 1970-ih se je VW trudil popestriti notranjost standardnega Golfa. V iskanju idej so se obrnili na eno svojih prvih oblikovalk, Gunhild Liljequist.

Oblikovalko, ki se je pred tem ukvarjala s poslikavami porcelana in oblikovanjem škatel za sladkarije, je VW zaposlil leta 1964 kot prvo žensko v oddelku oblazinjenja in barv, kjer se je posvetila razvoju novih odtenkov. Predelave notranjosti Golfa se je lotila minimalistično in se osredotočila na dve oblikovalsko preprosti rešitvi: vzorec kara na sedežih in ročka menjalnika, ki spominja na žogico za golf.

»Navdih sem črpala iz svojih potovanj po Veliki Britaniji,« je sama opisala potek nastanka legendarnih sedežev. »Športni črni sem želela dodati barve, vedno so me navduševale kvalitetne kariraste tkanine in tako sem GTI-ju dodala britansko športnost.«

Njene inovacije pa se niso končale pri notranjosti GTI. Odkrila je poseben način nanašanja barve na karoserijo. Leta 1987 je oblikovala omejeno serijo Mk1 Golf kabriolet Etienne Aigner kot poklon slovitemu proizvajalcu usnjenih izdelkov. Med oblikovanjem je odkrila iridescentno biserno folijo, ki jo je nanesla na površino avta za poseben učinek končnega izgleda. Njen izum je privedel do kovinske barve avtomobilov, kot jo poznamo danes.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
7even77
Bravo. Zelo inovativna in predvsem sposobna gospa. Že takrat.
13.10.2019 7:24:22

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija