Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zanimivosti   |   Vzdrževanje
Kaj je najbolj umazan del avta?
Nobena skrivnost ni, da so predmeti, ki jih vsakodnevno uporabljamo, polni umazanije in bakterij. Med najbolj uporabljane in izpostavljene predmete spadajo tudi določene površine v avtomobilu. Katere so to, je pokazala ameriška raziskava.
Urša Prosenjak
23. oktober 2019 | 6:20:00

Z raziskavo so ugotavljali, kateri predeli notranjosti avta so najbolj onesnaženi, katere vrste vozil imajo najmanj čisto notranjost in kateri tip voznikov vso situacijo še poslabša.

Najbolj umazan del avtomobila je po podatkih raziskave gumb za vklop radia. Uporablja se ga pogosto, njegova površina pa je pogosto zahtevna za čiščenje, zato to niti ni presenetljivo.

Druga najbolj umazana stvar v avtu je varnostni pas, sledijo mu gumbi za električni pomik šip, volan, oblazinjenje sedežev, menjalnik, držalo za pijačo in armaturna plošča. Največ bakterij so našli na površinah, ki se jih najpogosteje dotikamo, kar ni presenetljivo.

Preverjali so tudi prisotnost plesni. Našli so jo na istih mestih, kot bakterije, le da je prvo mesto lestvice prevzel varnostni pas, sledi pa mu kljuka, kjer bakterij sicer niso zasledili.

Raziskava je ugotavljala tudi, ali k stopnji čistoče notranjosti prispeva tudi tip vozila. Izkazalo se je, da so najbolj umazani kombiji, sledijo pa jim terenci. In tip voznika? Poročeni ljudje imajo bolj umazane avtomobile kot samski, obenem pa moški natančneje vzdržujejo čistočo svojih jeklenih konjičkov, kot ženske. Prav tako so našli več plesni in bakterij v avtomobilih, ki redno prevažajo otroke, kot v tistih, ki jih ne.

Nesporno dejstvo je, da niti bakterij niti spor plesni ne moremo v celoti odstraniti iz avta, če se še tako trudimo. Kar pa navsezadnje niti ni potrebno. Notranjosti avta nam ni treba razkuževati, povsem dovolj je redno čiščenje.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
7even77
Hm, se nehamo vozit? Ker čistiti ga bolj, kot ga recimo (tudi) sam, zunaj in znotraj, verjetno že ne gre. Le kako je na avtobusih...?
23.10.2019 15:56:15

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija