Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Prvi odbijač so iznašli Čehi
Zanimivosti   |   Avtomobilski deli
Prvi odbijač so iznašli Čehi
Cel kup reči na avtomobilih je danes samoumevnih, a vendarle je za vsako komponento nekdo bil prvi. Začenjamo z odbijačem.
Artur Švarc
2. marec 2020 | 6:36:00

Danes je odbijač sestavni del avtomobila in je skrit ali bolje rečeno, zamaskiran v zunanjo podobo avtomobila. Struktura pod plastiko je narejena tako, da prenaša trke do nekaj kilometrov na uro, pri čemer varuje ostale dele avtomobila. 30 let nazaj so bili odbijači še bolj kot ne nataknjeni na zunanjost avtomobila, v sedemdesetih pa so bile to več kot očitne kromirane letve spredaj in zadaj. Če gremo v zgodovini še nekoliko nazaj, so bili odbijači pravi umetniški izdelki, okrencljani z izrastki in oblinami.

Ampak od prvega odbijača je minili že več kot 120 let. Češki proizvajalec Nesselsdorfer Wagenbau Fabrikgesellscahft je 1897 na svoj model Prasident nataknil zaščitne letve, praodbijače. Ampak ti so na kratki poti odpadli z avtomobila. Minilo je še skoraj desetletje, preden je odbijač dobil redno gostovanje na avtomobilih. Britanski inženir Frederick R Simms, prijatelj Gottlieba Dimlerja, je v patentih uradno zapisan kot izumitelj odbijača. Pisalo se je leto 1905. In da, stric Simms je izumil cel kup reči - podpisan pa je pod nekaj še veliko bolj pomembnega, kar danes stoletje pozneje ne zna uporabljati vsak. O tem pa drugič.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija