Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zlati časi, ko so se italijanski policisti vozili v Ferrariju 250 GTE
Varuhi zakona v Italiji imajo danes v floti kar nekaj zelo posebnih vozil, a skok v daljno preteklost pokaže, da je imela peščica rimskih policistov posebno čast voziti dva Ferrarija.
Peter Pirkovič
24. april 2020 | 9:57:00

V začetku šestdesetih let prejšnjega stoletja je bila flota policije sestavljena povečini iz številnih primerkov Alfe 1900 in Giulie 1600, vmes pa je po posredovanju takratnega predsednika države, Enzo Ferrari policiji dostavil še dva Ferrarija 250 GTE, prirejena za policijsko delo (radijska komunikacija, sirena, barva, policijski napisi). Skrb za ta dva primerka je bila dodeljena takrat najbolj znanemu rimskemu policisti Armandu Spatafori, ki se je skupaj še s tremi sodelavci udeležil posebnega tečaja vožnje v Maranellu.

Po končanem nekaj dnevnem treningu so policisti takrat prevzeli dva Ferrarija 250 GTE. Opremljen s trilitrskim V12 motorjem s 174 kilovati moči (237 KM), je avto brez težav dosegal hitrost tudi 250 km/h, kar je bilo za tiste čase nekaj neobičajnega. Z enim so že po nekaj tednih naredili totalko, medtem ko je drugi uspel preživeti vse policijske naloge, ki so se izvajale v 6 letih službovanja. Avto so upokojili leta 1968, ga 4 leta kasneje prodali na dražbi javnosti neznanemu kupcu, ki je ves ta čas zelo skrbel za njegovo kondicijo. 

Vmes se je tu in tam avto pojavil na nekaterih prestižnih dogodkih, med drugim tudi na dirki Coppa delle Dolomiti, kjer se je nekdanji policist Armando Spatafora po dolgih letih ponovno srečal z njim. V začetku novega tisočletja je bil začasno predan muzeju policijskih vozil v Rimu, pred nekaj leti pa je spet dobil novega lastnika. Kako visoka je bila cena, ni znano. Še zanimivost. To je edini policijski avto v zasebnih rokah, ki ima posebno dovoljenje države, da lahko legalno uporablja vso dodatno opremo za policijske avtomobile.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija