Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Periodni sistem najljubših odtenkov
Zanimivosti   |   Barve
Periodni sistem najljubših odtenkov
Znano je, da imajo nacionalne dirkaške barve dolgoletno tradicijo v avtomobilizmu. Med bolj znanimi so British Racing Green, Italian Racing Red in German Racing Silver, toda spekter najpriljubljenejših barvnih odtenkov avtomobilov je veliko širši. Prodajalec avtomobilov Peter Vardy jih je razvrstil po posameznih proizvajalcih in jih uredil v svojevrsten periodni sistem.
Urša Prosenjak
14. julij 2020 | 8:25:00

Pogosto se bela in srebrna barva povezujeta z bolj vsakdanjimi vozili, toda najdemo jo lahko tudi na legendah kot sta srebrna McLaren F1 in R34 Nissan GT-R. Družbo še popestri Aston Martin s svojim odtenkom Silver Birch.

Ob tolikšnih možnostih je nekoliko presenetljivo, da je siva barva po vsem svetu najbolj priljubljena. V lanskem letu je bilo sivih kar 22,6 odstotkov registriranih vozil. Obstaja sicer nešteto različnih odtenkov, toda nekaj jih je bolj izstopajočih, kot denimo Audijev Nardo Gray ali pa Volkswagnov odtenek sive, ki je značilen za model Golf.

Ob rumeni barvi se marsikomu nehote v mislih prikaže slika Lamborghinija, toda med »rumenčki« so tudi manj znana vozila, eno izmed njih je Volvo 850 T5R, ki se je kot karavanska različica udeležil britanskega prvenstva turnih avtomobilov, njegov zaščitni znak pa je kremno rumena barva.

V Vardyjevem periodnem sistemu najdemo še odtenke rdeče, modre, zelene in črne.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija