Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Peto kolo - rešitev težav s parkiranjem
Zanimivosti   |   Zamisel
Peto kolo - rešitev težav s parkiranjem
V 30. letih prejšnjega stoletja je nek kalifornijski izumitelj odkril način, kako olajšati parkiranje vse večjih avtomobilov na vse manjše prostore: dodal jim je peto kolo.
Urša Prosenjak
18. julij 2020 | 7:49:00

Izum se nikoli ni zares prijel. Eden izmed razlogov je bil tudi prostor, ki ga je dodatno kolo zasedlo v prtljažniku. Toda ideja je bila genialna – ko je moral voznik parkirati na tesnem prostoru, bi spustil peto kolo, naravnal zadnji del avta v želen položaj, dvignil kolo in nato z zadnjim delom izravnal še prednjega.

Zamisel so po skoraj stoletju ponovno udejanjili v Rusiji. Ekipa Garage 54 je peto kolo vgradila Fiatovemu enoprostorcu, izum pa se je obnesel bolje od pričakovanj. Vgradili so os za kolo in mehanizem, ki omogoča dvig in spust kolesa s pritiskom na gumb. Premikanje po navpični osi voznik upravlja s pomočjo mehanizma vrtalnega stroja, premikanje levo in desno pa s smerniki.

Da nenavadna rešitev res deluje, so preizkusili in prikazali v spodnjem videu.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija