Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Kje določajo uro za Pariz?
Zanimivosti   |   Avtomanijina zgodba
Kje določajo uro za Pariz?
Dravograd, mestece ob avstrijski meji, kjer reka Drava priteče v Slovenijo, se ponaša z mnogimi znamenitostmi, med njimi pa je tudi ena, ki je povsem neopazna (dobesedno) in zanjo marsikdo ne ve.
Urša Prosenjak
30. julij 2020 | 7:10:00

Skozi kraj namreč teče 15. poldnevnik (15 stopinj vzhodne zemljepisne dolžine). Je eden od 24 na Zemlji, ki določajo čas in po tem poldnevniku se ravna srednjeevropski čas (CET), sam časovni pas je seveda nekoliko širši in drugače ležeč.

15. poldnevnik teče nekaj sto metrov zahodno od Dravograda na cesti proti Avstriji. Obeležje v Libeličah (levo) je dokončno potrjeno kot zmotno.

Z malčkom Mitsubishi Space Star smo se s pomočjo GPS odpravili po sledeh 15. poldnevnika. Domačini sicer vedo povedati, da teče skozi vasico Vič pri Dravogradu, kar so navigacijski pripomočki tudi potrdili. Cilj smo našli natančno v središču vasi, kjer poldnevnik teče skozi križišče in tamkajšnjo cerkev.

Cerkev Sv. Lenarta na Viču pri Dravogradu, 15° vzhodne zemljepisne širine teče točno skozi zakrstijo.

Nekoliko kilometrov južneje prečka glavno cesto proti Avstriji približno pri lokalu ob Dravi, ki je priljubljena točka motoristov. 15. poldnevnik svojo pot nadaljuje čez Dravo v vas Črneče mimo tamkajšnjega gasilskega doma.

Lokalni motoristični klub, med domačini znan tudi kot "surfplac", se sploh še ne zaveda svoje lokacije. Morda bodo to v prihodnje znali unovčiti in prispevati k turističnemu razcvetu kraja. 

Tu pa se zgodba nekoliko zaplete. Obstaja namreč obeležje, ki pa napačno označuje lokacijo poldnevnika. Oznako 15° v.z.d. smo našli na 6 kilometrov oddaljenem župnišču v Libeličah, ki je od dejanskega poldnevnika oddaljena 3 kotne minute in 15 sekund ali 11 sekund po soncu.

Župnišče v Libeličah na skrajni meji z Avstrijo ima že vrsto let obeležje o tej geografski posebnosti, a se z GPS meritvami pokaže, da so živeli v zmoti, razlika je precejšnja, kar 11 sekund pozneje prečka sonce to zemljepisno dolžino.

Do zmote je najverjetneje prišlo zaradi manj natančnih merskih pripomočkov v preteklosti, se pa lahko ob tem pošalimo, da so Libeličani, ki so se v zgodovino zapisali z revolucionarnim dejanjem, ko so dve leti po koroškem plebiscitu, ki je bil leta 1920, premaknili mejo, da so ostali v takratni kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev, tako odločni in uporni ljudje, da so poleg meje premaknili še poldnevnik.

Trebnje že 20 let odlično opozarja na svojo lokalno posebnost tudi s tem obeležjem. Zdaj se bo kmalu pridružil tudi Dravograd. 

Petnajsti poldnevnik se seveda od Koroške spusti naprej proti jugu čez našo državo, kjer prečka Zagorje in Trebnje. Predvsem v Trebnjem je lokalna skupnost to nekoliko bolj izpostavila in poudarila z oznakami ob cesti in celo razgledno točko s spominskim obeležjem. Na Koroškem je ta geografska znamenitost v tem oziru precej bolj skrita, čeprav poteka praktično tudi skozi center Prežihovih Kotelj.

Smo pa izvedeli spodbudno novico. Prav na našo pobudo ob pisanju o tej znamenitosti naj bi že v kratkem tudi v Dravogradu označili 15. poldnevnik, s katero se ne more pohvaliti prav veliko krajev na svetu. Bodoči turisti, sploh kolesarji, ki potujejo po Dravski dolini, pa bodo poslej na to posebnost opozorjeni.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil
Pravilno in pohvalno.
30.7.2020 10:03:37

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija