Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
263 km samo naravnost
Zanimivosti   |   Številke
263 km samo naravnost
Ste se kdaj vprašali, kje leži najdaljša ravna cesta brez ovinkov?
Artur Švarc
31. avgust 2020 | 6:58:00

Peljati naravnost, brez enega samega ovinka. To so kriteriji za najbolj ravne ceste. Pri nas, v Evropi in na Svetu. Pa si oglejmo znamenitosti.

Najdaljša ravna cesta na svetu je Avtocesta 10 v Saudski Arabiji. V dolžino meri kar 261 kilometrov in se razteza od Hardha do Al Bathe na meji z Združenimi Arabskimi Emirati. Hkrati je tudi najbolj dolgočasna cesta na svetu. Na obeh straneh ni nič drugega kot pesek in puščava, kar pomeni, da lahko hitro zakinkate. Na srečo pesek pomeni, da tudi v tem primeru ne boste zadeli ničesar.

V Evropi so ravnine precej krajše – Corso Francia je avenija, ki seka Torino in je dolga 11,8 kilometra. Zgradil jo je Vittorio Amedeo II Savojiski leta 1711 in se razteza od Piazze Statuto do trga Mučenikov svobode v Rivoliju.

Ravne ceste so gradili že v starem Rimu. Najbolj znana je Via Appia, ki povezuje Rim z Brindisijem, ime pa nosi po rimskem cenzorju Appiusu Claudiusu Caecusu, ki je začel cesto graditi 312 pred našim štetjem. Via Appia je znana tudi po tem, da so ob njej križali 6000 sužnje iz Spartakove vstaje 71 pred našim štetjem.

In še Slovenija? Najdaljša ravnina je Ižanka na ljubljanskem barju – od prehoda čez južno ljubljansko obvoznico do kratkega zavoja tik pred Igom meri 5,6 kilometra.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija