Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
PraPorsche Tip 64 ima repliko
Zanimivosti   |   Porsche
PraPorsche Tip 64 ima repliko
Ljubitelji Porschejev vedo, da je slavni Tip 64 geneza nemškega proizvajalca. Prednik vseh današnjih modelov je bil aerodinamični eksperiment na Hrošču.
Artur Švarc
25. september 2020 | 9:14:00

Šasija je bila narejena iz lahke litine, zunanje površine pa iz zelo lahkega aluminija in celo kolesa so bila prekrita z namenom aerodinamične učinkovitosti. Večji del mehanike je enak kot pri povojnem Hrošču. Pomemben del je tudi litrski motor, ki je zmogel od 32 do 40 KM zahvaljujoč večjim ventilom, višji kompresiji in Solexovim vplinjačem. V osnovi je prvi primerek tehtal le 610 kilogramov, kmalu pa je dobil še dva brata. Šasija številka 38/41 je edina preživela in Ferdinand Porsche je čudo od avtomobila uporabljal za vožnjo po Nemčiji, vozil pa ga je njegov šofer Josef Goldinger.

Na poti med Berlinom in Wolfsburgom na sedež Volkswagna je avto v povprečju dosegel 135 km/h. Avto je potem uporabljal njegov sin Ferry in ga potem prodal nekemu Avstrijcu po imenu Otto Mathe. Avto se je lani avgusta znašel na dražbi, vendar ni bil prodan, saj je voditelj dražbe napačno postavil začetno ceno na 30 namesto 13 milijonov dolarjev. Najvišja ponudba 17 milijonov tako ni šla čez.

1972 je v Italiji nastala replika, ki jo zdaj ponuja TPE Japan. Namesto aluminija je karoserija iz jekla, poganja pa jo Volkswagnov 1,3-litrski štirivaljnik s 50 KM. Ceno so postavili pri 150 tisoč evrih.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija