Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Avto iz kovčka
Zanimivosti   |   Mazda
Avto iz kovčka
Začetek devetdesetih let prejšnjega stoletja je bil za Mazdo zlato obdobje. Njihov MX-5 je postal svetovna uspešnica, s prototipom 787B pa so leta 1991 zmagali na 24 ur Le Mansa. Istega leta so organizirali tudi posebno interno tekmovanje za svoje inženirje. Njihov cilj je bil ustvariti čim bolj neobičajno vozilo.
Urša Prosenjak
6. oktober 2020 | 12:00:00

Enemu izmed inženirjev se je porodila še posebej inovativna zamisel o vozilu, ki bi ga lahko spravil v kovček in se z njim odpeljal z letališča ali železniške postaje. Koncepta se je lotila ekipa sedmih inženirjev, ki je zasnovala in izdelala trokolesno vozilo, ki se odpre iz potovalne torbe. Rezultat je bil Mazda Suitcase Car. 32-kilogramski prototip se je iz oblike kovčka v 15 do 20 sekundah sestavil v vozilo. Poganjal ga je dvotaktni motor z enim valjem in prostornino 0,33 litra, ki je dosegel hitrost 30 km/h, polna posoda za gorivo pa je zadoščala za približno dve uri vožnje.

 

Pri Mazdi so nato izdelali še dva prototipa, eden izmed njih je še danes v voznem stanju.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
jjs
Pameten izum. Pa še za 3 srajce, krtačko in pasto ostane v kovčku. Se pa vidi, da v tistih letih Ryanair še ni bil tako zelo merodajen letalski prevoznik.
6.10.2020 14:02:07

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija