Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Od mitologije do vremenskih pojavov - kako so znani VW modeli dobili imena?
Zanimivosti   |   Volkswagen
Od mitologije do vremenskih pojavov - kako so znani VW modeli dobili imena?
Vsako izmed imen "ljudskega avta" je izbrano premišljeno in odraža njegovo osebnost.
Urša Prosenjak
25. oktober 2020 | 6:56:00

Volkswagen, po slovensko »ljudski avto«, je svojo pot začel leta 1937 z legendarnim Hroščem, cilj podjetja pa je bil izdelava dostopnih avtomobilov za vsakogar, v obdobju, ko je imelo avto le pol odstotka Nemcev. V manj kot stoletju je postal največji proizvajalec avtomobilov na svetu. Skozi leta so se pionirskemu Hrošču pridružili mnogi drugi modeli, ki so imeli zanimiva imena, vsako izmed njih pa ima za sabo tudi svojo zgodbo.

Arteon

Ime enega izmed najlepših trenutnih modelov je izpeljanka iz latinske besede za umetnost »artem«, kar poudarja Volkswagnovo osredotočenje na harmonično oblikovanje in odlično pristaja štirivratnemu kupeju.

Atlas

Največje vozilo na platformi MQB, ki jo deli z modeli, kot so Arteon, Passat B8 in Golf k7,  je svoje ime dobilo po enem izmed titanov v grški mitologiji, ki je z rameni podpiral nebeški svod. Tudi to ime je za velik, sedemsedežni SUV Volkswagen kar primerno izbral.

Kaefer (Hrošč)

Prvi Volkswagen v zgodovini se je sprva uradno imenoval Tip 1, toda z naraščanjem priljubljenosti so ga Nemci začeli klicati Kaefer, kar je nemška beseda za hrošča. Postal je najpriljubljenejši avto v zgodovini Volkswagna, njegov vzdevek pa so prevedli v številne druge jezike.

Corrado

Kupe z dvignjenim zadnjim delom je postal kultni avto ljubiteljev znamke. Izdelovali so ga med leti 1988 in 1995, bil je naslednik modela Scirocco in je imel znameniti VR6 motor, predhodnik sodobnega W12. Njegovo ime izvira iz španskega glagola »correr«, ki pomeni »teči«.

Eos

Športni kompaktni kabriolet je bil Volkswagnov prvi serijski kupe po Corradu in je imel petdelno zložljivo trdo streho. Podobno kot Atlas je dobil ime iz grške mitologije, poimenovan pa je po boginji jutranje zarje.

Golf

Najpriljubljenejši sodobni Volkswagen je nadomestil Hrošča sredi sedemdesetih. Osem generacij pozneje je še vedno tu in ima celo električno različico. O izvoru njegovega imena obstaja več različic, po eni izmed njih naj bi bil poimenovan po konju enega izmed vodilnih uslužbencev, čeprav uradno velja, da gre le za nemški prevod besede »zaliv«.

Passat

Leta 1973 je izpod rok oblikovalca Giorgetta Giugiara prišel prvi Volskwagen sodobnega obdobja. Kot mnogi drugi njihovi modeli je dobil ime po vremenskem pojavu, vetru pasatu.

Taos

SUV namenjen izključno severnoameriškemu trgu deli ime z mestecem v Novi Mehiki, ki je že stoletja znano po osupljivih prizorih narave in zanimivi kulturi. Ime je hkrati tudi poklon nekdanjemu prebivalcu Johnu Muiru, avtorju priročnika za vzdrževanje starejših VW modelov. ž

Touareg

Srednjevelik SUV, ki deli platformo z modeloma Porsche Cayenne in Audi Q7 je poimenovan po nomadskemu plemenu v saharski puščavi, njegovo ime pa spada med najtežje izgovorljiva v celotnem Volkswagnovem naboru.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
7even77
Zanimivo - kratko in jedrnato. A menim, da zraven ni bilo smiselno umeščati neevropskih različic (mislim na Atlasa in neevropskega Tiguana, torej Taosa), predvsem pa objaviti fotografiji ameriških različic Hrošča in predvsem - Passata. Približno tako, kot bi v prispevku o recimo Renaultu objavili njihove brazilske modele, ki v EU nimajo kaj iskati (Kwid ali pa Sandero R.S., kar je oboje, kljub emblemu Renault, tam seveda zgolj Dacia).
25.10.2020 8:22:28
Lovro7
Taos ni noben neevropski tiguan, ampak Seat Ateca z malo drugačnimi lučmi in armaturko
26.10.2020 13:06:38
klemens
Zame je Taos samo Tiguan allspace z rahlim redizajnom.
26.10.2020 14:42:16
7even77
Hja, Lovro7, lahko tudi tako, če želiš. Kaj pa pravzaprav po tvojem sicer je Ateca...?
26.10.2020 18:31:36

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija