Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Avtomobilski ključi
Zanimivosti   |   Prvič
Avtomobilski ključi
Eden najstarejših delov avtomobila, ki praktično ni vgrajen vanj, so avtomobilski ključi.
Artur Švarc
5. november 2020 | 4:03:00

Potreba po avtomobilskem ključu se je pojavila, ko so ročne zaganjače zamenjali električni. Takrat se je avto dalo zagnati s preprostim pritiskom na gumb. Ker je to lahko storil kdorkoli, se je začelo povečevati število kraj avtomobilov. Prvič se je avtomobilski ključ pojavil na butičnem avtomobilu v Indiani v ZDA z imenom Inter-State leta 1914.  Tu je ključ preprečeval pritisk na gumb. Množično so se avtomobilski ključi uveljavili po drugi svetovni vojni, 1949 jih je Chrysler uvedel v vse svoje modele.

Več kot stoletje po uvedbi pa so v avtomobilih spet prisotni gumbi za zagon, vendarle je vse še vedno vezano na ključ, tudi brezkontaktno. Najnovejši trend seveda stvari povezuje med sabo, zato je klasični ključ prepotoval pot od mehanske naprave do univerzalne identifikacije na mobilnem telefonu v našem žepu.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija