Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Kako se rešiti iz prtljažnika
Zanimivosti   |   NNNP
Kako se rešiti iz prtljažnika
Večina med nami se še ni znašla ujeta v prtljažniku, zamisel o tem pa se nam zdi nekaj, kar spada v kriminalke ali pa vsaj v predele sveta, kjer je zločin nekoliko bolj vsakdanji, kot pri nas. Toda dogodki, ko je oseba iz takšnega ali drugačnega razloga zaprta v prtljažnik avta, so presenetljivo pogostejši, kot bi pričakovali, zato je dobro vedeti, kako se lahko iz takšne situacije rešimo.
Urša Prosenjak
2. januar 2021 | 7:47:00

V prtljažniku se lahko znajdemo zaradi ugrabitve, ker nas tja nekdo nasilno stlači ali prisili, da zlezemo vanj, še verjetneje pa je, da se vanj po nesreči zapremo sami. V primeru nasilnega dejanja so lahko scenariji različni. Zločinci lahko na žrtev prežijo v garaži trgovskega centra in napadejo, ko oseba odpre prtljažnik, da bi vanj odložila nakup. Lahko pripravijo past v obliki uprizorjene okvare avta ob cesti ter napadejo voznika, ki ustavi, da bi pomagal, lahko pa z rahlim trkom v zadnji del pred sabo vozečega avta voznika pripravijo do tega, da ustavi in izstopi, da bi ocenil škodo, takrat pa zločinci izkoristijo trenutek in napadejo. Ker je inovativnost hudodelcev malodane brezmejna, je tudi scenarijev neskončno. Enako veliko različnih načinov je tudi, da se v prtljažnik tako ali drugače zapremo sami, zlasti, če gre za večje vozilo z večjim prtljažnikom.

Ne glede na splet okoliščin, ki privedejo do tega, in ne glede na to, ali smo zaprti v prtljažnik svojega ali tujega avta, obstaja nekaj načinov, kako se iz neprijetne situacije rešimo. Prvi korak je, da ohranimo mirno kri. Če smo se v prtljažnik zaprli sami, se lahko reševanja lotimo kar takoj, v primer ugrabitve pa moramo upoštevati, da pretirano razgrajanje lahko ugrabitelje opozori na naš poskus pobega. Nekoliko možnosti je, da smo v trenutku zaprtja v prtljažnik imeli v žepu telefon in lahko pokličemo pomoč, naj bodo to družinski člani, ki nas bodo prišli osvoboditi po tem, ko nas je v težave spravila lastna nerodnost, ali pa policija, ki bo izsledila naše ugrabitelje in nas spravila na varno. Če telefona nimamo, bomo morali vzeti stvari v svoje roke.

Najlažji način je, da poiščemo mehanizem za podrtje zadnjih sedežev, jih nagnemo naprej in splezamo iz prtljažnika v potniško kabino. V primeru ugrabitve moramo seveda počakati na primeren trenutek, ko ugrabiteljev ni v avtu.

Če iz kakršnegakoli razloga ne moremo podreti sedežev, preverimo, ali ima avto mehanizem za odpiranje prtljažnika v sili iz notranjosti, ki je bil zasnovan prav za takšne situacije. V ZDA, kjer so tovrstni dogodki bistveno pogostejši, je od leta 2002 v veljavi predpis, ki določa, da morajo vsi novi avtomobili imeti v prtljažniku vgrajeno svetlečo ročico za odpiranje vrat.

V primeru, da avto te možnosti nima, se s tipanjem orientiramo okoli sebe in poskusimo najti primerno orodje. Preverimo, ali je pod prtljažnikom rezervna guma in ali je ob njej tudi dvigalka. Z njeno uporabo namreč lahko razmeroma enostavno odpremo vrata, če model avta to omogoča. Za vlamljanje vrat iz notranjosti lahko uporabimo tudi lomilko ali kakšen drug ustrezen pripomoček, ki ga najdemo v avtu. Z orodjem, kot je izvijač, lahko poskušamo zlomiti mehanizem za zapiranje vrat, kar nam bo omogočilo pot v svobodo. S katerimkoli predmetom, ki ga najdemo, lahko tudi udarjamo po notranji strani vrat in povzročamo hrup, ki bo na našo zagato opozoril mimoidoče, da nas bodo rešili.

Če noben izmed zgornjih načinov ne obrodi sadov, ostane še ena možnost. Z nogo poskusimo z vso silo brcniti v zadnjo luč in jo izbiti z njenega mesta. Nastala bo odprtina, skozi katero lahko mahamo in s tem pritegnemo pozornost ostalih udeležencev v prometu, ali pa enostavno kličemo na pomoč.

Ujetništvo v prtljažniku avta je sicer scenarij, ki se večini nikoli ne zgodi, toda če se, je ključno, da ostanemo mirni in se zavedamo, da situacija ni brezizhodna.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija