Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Lov za televizijskimi aparati
Zanimivosti   |   Velika Britanija
Lov za televizijskimi aparati
Povojna Anglija je doživela velik razcvet televizije, vendar nič ni bilo zastonj.
Artur Švarc
1. februar 2021 | 9:19:00

Država je uvedla obvezno licenčnino za vsak uporabljani televizor ali kot bi danes v našem jeziku rekli – RTV prispevek. Seveda pa licenčnine, ki jo je država uvedla 1. junija 1946, niso plačevali vsi, sploh zato, ker je bila pregrešno draga – za en črnobeli kanal BCC-ja je bila naročnina 2 funta ali v današnjem denarju 100 in nekaj evrov. Licenčnino je izdajal Generalni poštni urad.

In ker so ljudje vseeno lahko kupili televizor, je kmalu nastalo področje, kjer je bilo televizorjev neprimerno več kot naročnin, zato so se pri Poštni upravi odločili, da bodo odkrivali neprijavljene televizorje z vozili. Prvi »Televizijski kombi« so predstavili na današnji dan leta 1952 in proces je potekal še globoko v to stoletje, nazadnje s Fordovimi Transiti.

Na streho kombija so namestili tri antene in čeprav še do danes ni uradno znana metoda lovljenja, gre verjetno za zaznavanje elektromagnetnega polja, ki ga oddaja televizija. Potem je dovolj, da le pogledate seznam, če ima zaznana hiša ali stanovanje licenčnino in hop, cefizelj, potrkate na vrata.

Danes je v času IP televizije tovrstno početje nesmiselno in ga je tako kot proces kot način plačevanja, povozil čas. 2013 je Radio Times prišel do internega BBC-jevega dokumenta, po katerem so razkrili število vozil in zaposlenih v tem projektu.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Fero
Ne vem če tudi pri nas ni bilo tako. Sem pa slišal, da so preverjali kdo krade elektriko, ker je bilo mnogo žic neizoliranih.
1.2.2021 10:59:34
spartan
Se spomnim, koliko smo včasih imeli kablov doma; nekaj za klasični TV sprejem, potem kabelska TV, dodatno še satelitski sprejemnik, še video rekorder in po možnosti kakšen glasbeni stolp vezan na vse to s pripadajočim kablovjem. Seveda so prišli tudi filmi na CD-jih oz. MP3 ter BlueRay . Vse to danes nadomešča 1 TV z brezžično povezavo. Kabel le za priključno napetost.
1.2.2021 14:04:31

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija