Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Nekoč so ZDA skorajda prešle na kilometre
Zanimivosti   |   Merske enote
Nekoč so ZDA skorajda prešle na kilometre
Na drugi strani oceana največja demokracija na planetu še vedno vozi z imperialnimi miljami.
Artur Švarc
12. februar 2021 | 7:51:00

Ampak pred malo manj kot petdesetimi leti, natančneje 12. februarja 1973, so na Interstate 71 v Ohiu postavili štiri table, kjer so bile razdalje označene tako v miljah kot kilometrih. Postavili so jih na odseku med Columbusom in Cicinnatijem in med Columbusom in Clevelandom. To so bile prve take table v ZDA.

Že ob nastanku unije je Thomas Jefferson predlagal, da se znebijo britanskih mer in preidejo na metrične, vendar se je takrat mlada država ukvarjala s povsem drugimi rečmi. 1968 je študijo o prehodu na bolj razširjene metrične enote naročil Kongres. V poročilu 1971 je bilo zapisano, da se priporoča prehod na metrične enote in da se naj to stori v obdobju desetih let.

Nacionalna metrična konfernca 1973, ki je pripeljala do tabel v Ohiu, je čez dve leti dala Uredbo o prehodu na metrične enote. Ključna beseda v uredbi pa je bila seveda »prostovoljno«, kar je pripeljalo do zelo malo »prostovoljstva«. Metrifikacija je bila tako že v štartu obsojena na propad, tu in tam se v ZDA najdejo odseki, kjer so zapisane tudi razdalje v kilometrih, a ena velika cesta v ZDA je izjema – Interstate 19 v Arizoni. Na 101 kilometru med Tucsonom in mejo z Mehiko so razdalje zapisane izključno v kilometrih.

Razumi, kdor more!

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija