Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Kako je smrt igralke vplivala na varnost tovornih vozil
Zanimivosti   |   Varnostni sistemi
Kako je smrt igralke vplivala na varnost tovornih vozil
Igralka Jayne Mansfield je korenito spremenila varnost tovornih vozil v cestnem prometu. Njena smrt v prometni nesreči je namreč spodbudila razvoj varnostnega sistema, ki so ga Američani v žargonu poimenovali kar po njej.
Urša Prosenjak
11. marec 2021 | 0:03:00

Po domače Mansfield bars, uradno pa sistem za zaščito pred podletom od zadaj je varnostna naprava na zadnjem delu tovornjaka, ki preprečuje, da bi osebno vozilo ob trčenju v zadnji del tovornjaka zdrsnilo podenj. Povod za razvoj sistema je bila grozljiva nesreča igralke Jayne Mansfield v letu 1967.

Svetlolasa zvezdnica, ki so jo mnogi primerjali z njeno sodobnico Marilyn Monroe, je ponoči 29. junija 1967 v svojem avtomobilu Buick Electra potovala iz Biloxija v New Orleans, kjer naj bi imela zgodaj zjutraj televizijski intervju. Z njo sta bila na prednjih sedežih še manager in odvetnik, na zadnjih sedežih pa so bili trije izmed njenih petih otrok. Tik pred pol tretjo zjutraj so dohiteli tovornjak, ki ga voznik zaradi megle ni videl. Približali so se mu s preveliko hitrostjo in se ne le zaleteli vanj, pač pa zapeljali povsem pod tovorno vozilo. Trčenje je bilo tako silovito, da je praktično odrezalo zgornji del osebnega avta in skoraj v hipu ubilo vse tri odrasle potnike. Otroci na zadnjem sedežu so jo odnesli le z minimalnimi poškodbami. Med njimi je bila tudi takrat triletna hčerka Mansfieldove, Mariska Hargitay, ki jo poznamo kot Olivio Benson iz serije Zakon in red. Na tragičen dogodek jo še danes spominja brazgotina na čelu.

Nesreča je šokirala Ameriko in hitro so se pojavile govorice, da je Mansfieldovo v trčenju dobesedno obglavilo. To sicer ni bilo povsem točno, vendar resnica ni bila nič manj srhljiva: igralki ni ravno odtrgalo celotne glave, pač pa le del. Tako ali drugače je bil dogodek dovolj pretresljiv, da je sprožil resen premislek glede prometne varnosti.

Kmalu po nesreči je ameriška uprava za prometno varnost uvedla uporabo zaščite proti podletu od zadaj pri vseh tovornih vozilih. Čeprav je bil v začetku to bolj ali manj le kozmetični dodatek in ni predstavljal prave zaščite, se je z leti njegova kvaliteta močno izboljšala. K temu je pripomogel tudi ameriški zavarovalniški inštitut za varnost v prometu, ki je s preanaliziral številne tovrstne nesreče in ugotovil, da sicer dobra zamisel ne zmanjša bistveno resnosti poškodb. S testiranji je nato inštitut opredelil pomanjkljivosti obstoječih sistemov in nanje opozoril proizvajalce, kar je botrovalo izboljšanju in večji učinkovitosti.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija