Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Alfa Sprint v kar štirih glasbenih videospotih
Zanimivosti   |   Glasba in avtomobili
Alfa Sprint v kar štirih glasbenih videospotih
V videospotih se v vlogah pogosto pojavljajo tudi avtomobili, a pozornost je pritegnil en, danes že precej star avto, ki se pojavi v kar štirih v obdobju 30 let.
Artur Švarc
22. marec 2021 | 0:41:00

O Alfi Sprint in zakaj je povezana z mano, smo pred kratkim že pisali v obširnejši zgodbi. Avto, ki je kupejevski derivat legendarnega Alfasuda in je na ceste prvič zapeljal 1975, se je pojavil tudi v mnogih filmih, sploh francoskih, italijanskih in celo v nemški Alarm za Kobro 11. Večinoma v njih avto slabo konča - najslabše v Sestreljenem črnem jastrebu, kjer na enem od trgov, kjer pade helikopter, vidimo zažgane preostanke. Ne, Sprinta ni bilo v Etiopiji, je bil pa v Maroku, kjer so film snemali.

Neda Ukraden 1986 vozi črnega Sprinta s sarajevskimi tablicami. 

Skratka, da se vrnemo k bistvu – ob pregledu filmov, kjer se je ta avtomobilček pojavil, sem naletel tudi na videospot Nede Ukraden iz 1986, Šaj rode šaj. S to skladbo, ki jo je pisal legendarni Đorđe Novković, je sodelovala na Jugoviziji, izboru pesmi za Evrovizijo tega leta. Na Norveško je Jugoslavija sicer poslala Doris Dragović s Tugo moja, Neda Ukraden pa je posnela spot, v katerem se okrog vozi s črno Alfo Sprint, po vsem sodeč gre za 1.5 QV.

Ante, zakaj nisi tega opravil izven avtomobila?

Zanimivo najdbo so mi kmalu začinili v alfistični skupnosti na Facebooku. 2018 je odlična hrvaška skupina Rezerve iz Makarske posnela spot za skladbo Koga briga za zvijezde. Všečen komad je dopolnjen s črno Alfo Sprint 1.5 QV v glavni vlogi in kitaristom Antejem Puharićem. Spot se konča rahlo nenavadno, Alfistom pa gredo lasje pokonci in se sprašujejo "kdo bo to čistil!".

In ker eden ali dva nista nič, je na jugoslovanski estradi en pevec na vrhuncu svoje slave Sprinta uporabil kar v dveh svojih spotih. Mišo Kovač 1986 ni imel več razloga, da živi, med možnimi razlogi pa je tudi, da se je v gostilno sredi hoste pripeljal – uganili ste – s svojo črno Alfo Sprint 1.5 QV in zapel Ja nemam više razloga, da živim.

Mate je seveda moral frajarit in se je po temi vozil z meglenkami in parkirnimi lučmi.

Šibenčan je na albumu Ti si pjesma moje duše zapel tudi pesem Jelena in tudi v spotu se po avtocesti na koncu spota zapelje verjetno z isto črno Alfo. Sprint je tako na prostoru bivše države 1986 nastopil kar v treh videospotih.

Ali je bila črna Alfa Sprint Kovačeva ali sposojena, mi ni uspelo izbrskati. Imajo pa ti trije spoti iz 1986 še nekaj skupnega – avtor obeh Kovačevih in Nedine skladbe je – Đorđe Novković. Morda pa je največji jugoslovanski skladatelj popularne glasbe ta avto imel sam?

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil
Če te zanima lahko poskusim izvedeti. Brat je dober prijatelj s Borisom Novkovićem, glede na to, da je Boris takrat bil najstnik, mogoče se še spomni kaj je vozil njegov ata.
22.3.2021 8:58:17
Aichi
Ja, daj prosim! Me zanima, če tamali ve, od kod sprinta v spotih od Kovača in Ukradenove...
22.3.2021 9:16:02
alfafil
Bom napisal tukaj, če izvem.
22.3.2021 11:12:49
Aichi
Js sem tudi Puharića vprašal za tole črno izpred treh let, domenvam da je njegova, kako jo pelje
22.3.2021 14:24:45

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija