Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Parkirno mesto v stanovanju
Zanimivosti   |   Inovacija
Parkirno mesto v stanovanju
Konec mukotrpnega iskanja parkirnega prostora v velikem mestu.
Urša Prosenjak
26. marec 2021 | 0:03:00

Parkiranje avtomobila v velikem mestu je lahko pravi podvig. Marsikateri prebivalec velemesta se zato ne odloči za nakup avtomobila, saj so parkirni prostori nenehno polni in lahko se zgodi, da celo pred svojim domom ne moremo parkirati avta. Urbanisti in arhitekti iščejo rešitve in nekatere so zelo izvirne.

Zakaj ne bi avto kar odpeljal v stanovanje in ga parkiral ob kuhinjskem oknu v prvem nadstropju? Ta zamisel se je utrnila nemškemu arhitektu Manfredu Dicku, ki je nato razvil projekt CarLoft. Gre za inovacijo, ki omogoča lastnikom avtomobilov, da svoje vozilo parkirajo v stanovanju. CarLoft sestavljata dvigalo in parkirni prostor, možno pa ga je vgraditi v stare in nove stavbe. Različica za električne avtomobile vsebuje še polnilnico. Voznik se s svojim avtom pripelje do hiše, pokliče dvigalo in z njim odpelje avto do želenega nadstropja.

Prva hiša z inovacijo CarLoft stoji v Berlin-Kreuzbergu. Zaradi kompleksne komunalne infrastrukture ni bilo mogoče zgraditi podzemne garaže, zato se je arhitekt odločil za nasprotno pot.

To pa ni edini tovrstni projekt. Nekoliko razkošnejšo različico najdemo v Miamiju, kjer stoji Porsche Design Tower, ki vsebuje luksuzna stanovanja s parkirnim mestom v neposredni bližini na višini 200 metrov in s pogledom na morje. Vsakemu stanovanju pripadata dva takšna parkirna prostora, avtomobilski ključ pa je obenem tudi ključ stanovanja. Za transport avtomobilov do stanovanj v nadstropjih skrbijo tri steklena dvigala.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
jjs
Čisto v redu ideja, glede na to, da imaš itak balkon na drugi strani. Ne bo pa to več za 21. stoletje, se bojim.
26.3.2021 5:48:02
7even77
Mi je všečno. Tudi z nekega varnostnega, protiodtujitvenega vidika. Le potresa si ob tem ne želim, že zaradi stanovanja ne.
26.3.2021 7:30:26
alfafil
Pa saj vse gre v smeri delitve uporabe vozil, avtonomnosti... Malce prepozno se mi zdi.
26.3.2021 7:59:49
ripmork
Kul . Da maš kakega Porscheja, je pa sploh dober občutek, če maš avto dobesedno ves čas pri sebi. Plus, lepo ambient popestri
26.3.2021 12:39:50

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija