Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Edinstven vodni most nad cesto
Zanimivosti   |   Nizozemska
Edinstven vodni most nad cesto
Akvadukt Veluwemeer, odprt leta 2002, je osupljivo arhitekturno in inženirsko delo. V nasprotju z drugimi rešitvami prečkanja avtomobilskega in vodnega prometa so se inženirji odločili za drugačen pristop: vodni most.
Urša Prosenjak
7. april 2021 | 0:42:00

Akvadukt, ki leži nad cesto N302, je del jezera Veluwemeer. Cesta sicer povezuje celinsko Nizozemsko s Flevolandom - največjim umetnim otokom na svetu. Flevoland je bil zgrajen iz obnovljene zemlje v regiji in je obdan s tremi umetnimi jezeri. Med zasnovo edinstvene mostne konstrukcije so se inženirji odločili za izgradnjo plovne poti čez cesto N302, kjer vsak dan prevozi okoli 28.000 vozil.

Akvadukt Veluwemeer je plitev vodni most, globine 3 metre, ki majhnim čolnom in drugim plovnim vozilom s plitvim ugrezom omogoča varen in enostaven prehod nad cesto. Na obeh straneh so tudi pešpoti in kolesarske steze. V nasprotju z dvižnimi mostovi ali drugimi cestnimi konstrukcijami zasnova vodnega mostu omogoča stalen prometni tok tako na cesti kot čez akvadukt.

Večino razpona ceste N302 čez jezero se cesta dvigne nad vodno črto z odsekom umetnih nasipov, toda za kratek razpon 17,7 metrov na vodovodu se cesta za kratek čas spusti pod površino jezera. Približno 400 m severno od akvadukta cesta spet prečka jezero, toda tokrat na bolj tradicionalni mostni strukturi.

Jezerski sistem je bil prvotno zgrajen za  pomoč pri uravnavanju vodostaja in podtalnice v okoliških območjih. Tamkajšnja jezera so tudi pomembni naravni rezervati, zlasti za vodne ptice, in rekreacijska območja za lokalno prebivalstvo.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija