Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Aktualno   |   Andrej Malgaj
Čez pet let bo Porschejev muzej odprt za javnost
Ob nedavnem obisku Ville Fabiani, ki sta jo zakonca Malgaj kupila v ruševinah in v nekaj letih popolnoma prenovila, nas je predvsem zanimalo kako napreduje ideja Porschejevega muzeja, za katerega je bil lani postavljen temeljni kamen.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
3. julij 2017 | 14:17:49

Vila Fabiani je zdaj nekakšen drugi dom Andreja Malgaja in njegove žene, a kljub temu zelo rada odpreta duri svojega posestva in ga povabljencem tudi v celoti predstavita. Tako je bilo tudi ob zadnjem snidenju, ko so Volkwagnovci predstavljali svoj najnovejši model, katerega bo posredno prodajala tudi trgovska mreža družine Andreja Malgaja, saj so v Trbovljah pooblaščeni Volkswagnov trgovec. A Andrejeva ljubezen do Porschejev sega veliko dlje v mladost, ko je v razvojnem oddelku Porscheja v Nemčiji opravil nekaj mesečno prakso, kasneje pa na povabilo Nemcev tam še diplomiral. No, zdaj bi rad svojo zasebno zbirko postavil na primerno mesto. Na Krasu. V vasici Kobdilj, poleg Štanjela.

Kako je sploh nastala ideja o muzeju?

Zadeva sega dobro desetletje v preteklost, ko sem nekoliko bolj aktivno začel zbirati oziroma kupovati Porscheje. Ustvaril sem si lepo zbirko avtomobilov, katera zdaj šteje 15 vozil, a na koncu jih bo skupno 18 in te avtomobile je potrebno razstaviti. Temu primerno je nastala ideja o muzeju, ki ga v tem delu Evrope ni. V načrtu je, da muzej za javnost odpremo v roku petih let.

A boste sčasoma vsebino nadgrajevali tudi z drugimi modeli?

Ne, to bo povsem moja zasebna zbirka 18 modelov, zraven pa tudi kup drugih zanimivosti vezanih na znamko Porsche.

In kakšne modele si lahko obetamo v vašem muzeju?

Moja filozofija je bila takšna, da od vsake serije Porscheja, ki so bili na trgu, izberem najbolj tipičen model. Vse do leta 2000. Na primer, serija 356 je imela 4 modele in vsakega od teh imam po en primerek. Pri A imam speedsterja, takšnega kot je imel James Dean, pri B verziji imam hardtop kupeja, C verzija je kabriolet, zanimiva bo redka 911 Targa iz leta 1967 s samodejnim menjalnikom in s platneno streho zadaj, na ogled bo tudi 911 Soft Window Targa, od modela 912 imam enega od prvih izdelanih primerkov v omejeni seriji 800 vozil, potem je tu tudi zanimiv Volkswagen Porsche 914 roadster, zračno hlajen 993 Carrera 2, 964 Carrera Cabrio, ki je še v fazi obnove, 928 prve generacije iz leta 1978, iz novejše dobe pa ne bosta manjkala niti prvi Boxster in 911 Carrera 4S.

Ali se s temi avtomobili občasno tudi vozite?

Ne prav veliko. Vsako leto z vsakim od teh naredim le nekaj krajših voženj.

Usposabljanje in diploma pri nemškem Porscheju je bil povod, da je pri vas vzbudilo drugačen odnos do teh avtomobilov, ki ga negujete še danes. A vendar ste se vrnili v Slovenijo in poslovno pot začrtali drugače. 

Leta 1990 je takratna zakonodaja dopuščala, da si lahko pri nas odprl podjetje. Moj oče je takrat imel pooblaščen servis za znamko VW, kasneje je pod svoje okrilje vzel še prodajo in servis za znamko Renault in to je bil ključen trenutek, da sem se vrnil v Slovenijo. Sicer sem imel v Porscheju zagotovljeno inženirsko službo. Tako smo istega leta odprli prvi zasebni prodajni avtomobilski salon.

Zelo dejavni ste tudi v vplivnem Porsche klubu.

Ja, res je. Zdaj sem že kar nekaj časa v funkciji podpredsednika. Naš trenutno največji dogodek se je odvijal lani, ko smo organizirali evropsko Porschejevo parado in ta je bila hkrati razglašena za najuspešnejšo parado do sedaj. Pred kratkim, ko smo imeli tudi srečanje predsednikov Porschejevih klubov, sva z zdajšnjim predsednikom predstavljala koncept naše lanske organizacije, ki se je izkazal za izjemno uspešnega. Namreč, celotno organizacijo morajo prevzeti člani kluba, brez nikakršne zunanje pomoči. Na našem dogodku smo zabeležili 420 udeležencev in 217 avtomobilov, a za nas je to pomenilo dve leti trdega dela.

Ker gre za Porschejev muzej, domnevamo, da je v zgodbo vpleten tudi Porsche?

Ne, v bistvu nič, če namigujete na finance. Gre za čisto moj osebni projekt, ki ga tudi v celoti sam financiram. Seveda, v prihodnosti niso izključene različne oblike sodelovanja. A do tam je še daleč.

Ključno vprašanje. Koliko bo muzej pravzaprav velik?

Okrog 800 kvadratnih metrov oziroma prostora bo za 18 avtomobilov. Nekaj idejnih zasnov je že zarisanih na papirju, kajti arhitekturni del je v celoti prevzela moja življenska sopotnica, ki je obenem tudi odlična arhitektinja. Naj poudarim, da bo muzej odprt za javnost, obisk pa bo pogojen z nakupom vstopnice.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
IcEmAn
Porschejev muzej je dokaj blizu nas, v avstrijskem Gmundu. Al jaz narobe razumem to njegovo idejo?
3.7.2017 19:08:09

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija