Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Aktualno   |   Ceste prepletene s slovenskimi lepotami narave
V iskanju popolnih zavojev
Slovenija je lepa in majhna državica, ki pa daleč od velikih mest skriva izjemne lepote hribovja, morja in prelepih dolin skozi katere se vijejo urejene cestne povezave. Ena takšnih cest, v dolžini 36 kilometrov, je skrita nad Vipavsko dolino. Prevozili smo jo z Giulio Quadrifoglio.
Peter Pirkovič Tina Velikonja Photography
20. oktober 2017 | 15:26:19

Ta avtomobil je pravzaprav rojen za takšne ceste. Zasnovan kot športnik, v sebi ponuja tudi kanček udobja, ki ga bodo cenili vsi uporabniki, ko nastavitev vozniškega profila ne bo v programu Race. Prav v tem se Quadriforglio razlikuje, v primerjavi z ostalimi sestrami, kajti takrat elektronika nima več vpliva in je vse prepuščeno znanju in izkušnjam voznika. 510 konjev, ki se v celoti prenašajo na zadnji kolesni par vendarle ni tako zelo enostavno obvladovati, potrebna precejšnja mera pazljivosti, sicer vse vožnja skozi tako zavito cesto, kot je ta nad Ajdovščino, lahko prekmalu konča izven asfalta. 

Pred nekaj leti je staro cesto, ki se je vzpenjala proti Predmeji, odnesel plaz Slano Blato, a so kasneje z veliko dobre volje lokalne in državne politike, to cesto popolnoma na novo uredili in na njej po nekaj desetletjih premora znova organizirali rally dirko. Pravzaprav se cesta v vsej svoji lepoti začenja odpirati šele, ko previdno prevozimo vasi Lokavec in Slokarji. Na novo asfaltiranih in urejenih dobrih 5 kilometrov ceste je prava idila za Giulio Quadrifoglio, ki z lahkoto požira številne ostre zavojev in kopico kratkih ravnin, kjer malenkostno le preskusimo kaj zmore navita Italijanka. A da se razumemo, nismo prišli dirkat, pač pa spoznavati. Še preden prevozimo novejši del ceste in se prepustimo občudovanju več kot 100 let stare ceste, ki pelje skozi skalnate predore, še postanek na manjšem postajališču za okušanje vode iz bližnjega zajetja, ki je postala precej priljubljena točka pri obiskovalcih in domačinih. 

Alfa Giulia Quadrifoglio navdušuje z videzom in tehniko. Oblikovalci so uspeli narisati izjemno vpadljiv avtomobil, ki na vsakem koraku vleče poglede nase, pod sprednjim pokrovom pa rohni prekaljeno italijansko znanje, ki ima korenine v Maranellu. 2,9-litrski V6 turbo bencinski motor je tokrat povezan s šestopenjskim ročnim menjalnikom, ki jasno potrebuje nekaj več mišic in natančnejših gibov, za razliko od avtomatike, kjer vse poteka gladko preko stikal na volanu. 510 konjev in vsa sila, ki gre na zadnja kolesa zahteva dovoljšnjo mero natančnosti, da sklopka doseže dovolj dolgo življensko dobo. Odriv z mesta je brutalen, saj ta do stotice potrebuje le 3,9 sekunde in če vmes ne poseže elektronika, se kolesa z izjemno lahkoto zavrtijo v prazno in na asfaltu pustijo svoj podpis. Tovarniški podatki obenem pravijo , da najvišja hitrost preseže številko 300 km/h na merilniku. Nismo preskušali, dovolj je že občutek pri nekoliko bolj dinamični vožnji po zaviti cesti, ki nas skozi nekaj skalnatih predorov pripelje na stičišče Trnovske planote in Gore, kakor se imenuje področje nad Ajdovščino. Prav ti ročno izklesani kratki predori, ki jih prevozimo počasi, kajti tu dnevno vozijo tudi šolski avtobus in številni tovornjaki, kažejo svojevrstno posebnost, katere so gradili ruski ujetniki pred več kot stoletjem. Sredi dvajsetega stoletja so ta del ceste znova malenkostno obnovili, pred kratkim pa novo plast asfalta položili tudi v delu ceste, ki vodi do križišča, kjer zavijemo desno na 12-kilometrsko zavito cesto proti vasi Col.  A še preden dobro spoznamo ta del ceste, obvezen postanek na razgledni točki pri spomeniku Materi Gorjanki, ki so ga tamkajšnji prebivalci, pred 16 leti, postavili ob 400 obletnici poselitve Gore. A bolj kot spomenik bo mnoge bolj zanimal izjemen razgled, kjer je ob lepem vremenu občudovati celotno Vipavsko dolino in obronke Krasa. 

Ravno prav zavita dovolj široka cesta preko vasi Otlica, Kovk in Gozd, z bolj ali manj urejeno asfaltno podlago, zopet pričara nasmešek na naš obraz. Šestvaljnik, ki skozi izpušni sistem sproducira naravnost odličen zvok, bo ob dinamični vožnji popil okoli 15 litrov, kar je sicer ob avtomobilu, ki je z dodatki stal nekaj več kot 90 tisoč evrov, nepomembno, razen tega, da z 58-litrsko posodo ni ravno naravnan na dolge ture. In ja, z manj kot četrtino goriva, smo morali našo vožnjo prvič prekiniti in se vrniti na točenje v Ajdovščino, saj Gorjani žal nimajo svojega bencinskega servisa, mi pa tudi nismo želeli preskušati kako velik je doseg z rezervo. Ob štirih programih DNA, Giulia seveda ponuja tudi nekakšen Eco način vožnje, s preklopom na A, kar v praksi pomeni delni izklop valjev, ki z nežnim božanjem stopalke za plin morda prinese rezultat, ki je malenkost nižji od 10 litrov. A je hkrati tudi grmenja iz izpuhov precej manj.

Na sploh v jesenskem času je ta del ceste, ko se gozdovi obarvajo v rdeče-rumene, pravzaprav pravljičen. Prihod na glavno cesto, ki povezuje Ajdovščino, Črni Vrh in Idrijo, se znova vključimo v vsakodnevni prometni vrvež, kjer prostora za dinamiko ni veliko. Tudi ta del sicer široke ceste, z ostrimi zavoji, je bil pred leti večkrat prizorišče rally dirk, s katerim je to področje močno povezano že desetletja. Vsekakor je ta 36-kilometrski krog vreden obiska, tudi zaradi ogromno drugih zanimivosti, ki jih Gora in Vipavska dolina ponujajo le streljaj od omenjene ceste. Gora je obenem idealen kraj za pohodnike. Na Predmeji je dobro izhodišče za vzpon na najvišji vrh ajdovske občine Mali Golak (1495 m), možen je vzpon na Čaven ali pa raziskovanje razgibane poti po Robu, s slikovito Orlovco, najvišjo steno v pobočju Gore, ter najlepšima razglediščema, Dolskim in Otliškim majem. Za podrobno spoznavanje z Goro, velja izbrati tematski poti 'Pot po Dolu gor in dol' ali 'Pot po Angelski Gori', za tiste z več adrenalina pa je obvezen postanek na vzletišču Kovk, kjer je možen spust s padalom ali zmajem.

Alfi Romeu je vsekakor uspel veliki met, ko so se pred leti odločili, da zarišejo novo strategijo, ki je prinesla dva nova odlična izdelka, Stelvia in Giulio. Slednji smo, z nekoliko drugačno konfiguracijo, podrobno spoznali že v začetku tega leta. Priznamo, da smo se na ta avto zelo hitro navezali in ga tudi s težkim srcem vrnili, saj gre za posebneža, ki si nedvomno zasluži vidno mesto na avtomobilskem trgu. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
IcEmAn
Je to tista QV, ki je bila razbita, ali je druga?
20.10.2017 19:23:58
alfafil
Jaooo,kako bi jaz rad dobil na lotu
20.10.2017 23:12:43
2fast4y
Odlicno napisan članek in prelepe slike...
21.10.2017 9:31:33

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija