Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Aktualno   |   Intervju: Dirk Arnold, BMW i
Tesla mora ostati zgodba o uspehu
Pogovarjali smo se z vizionarjem, ki je v zadnjih petnajstih letih BMW-jevo električno divizijo popeljal med največje in najpomembnejše pionirje električne mobilnosti na svetu. S podpredsednikom znamke BMW i smo klepetali ob robu 1. sejma inovativnih digitalnih rešitev Feel the Future v Celju.
Marko Hanželič
22. oktober 2017 | 12:33:42

V pogovoru smo poskušali izvedeti več o načrtih bavarske znamke na področju električnih avtomobilov, e-mobilnosti, pa tudi glede BMW-jeve vizije komunikacije med potniki, avtomobilom in pametno infrastrukturo v mestih prihodnosti.

G. Arnold, znamka BMW i sodi med vodilne na področju premium električnih vozil in e-mobilnosti. Nam lahko malce orišete situacijo, v kateri smo glede e-mobilnosti danes in vsaj malo odstrete načrte za prihodnost znamke, tudi glede izbire pogonskih goriv, ki bodo v prihodnjih letih poganjala vaša vozila?

V zadnjih petnajstih letih smo pri BMWi prehodili dolgo pot od tako rekoč eksperimentalnega oddelka do resne znamke, ki prispeva nezanemarljiv delež k prihodkom skupine BMW. Začeli smo z eksperimentalnimi modeli Mini E in Mini Activ-e, danes je naš najbolje prodajan model i3, ki smo ga nadgradili tudi z različico i3s, v naslednjih petih letih pa lahko pričakujemo pravo revolucijo na področju BMW-jevih avtomobilov na električni pogon, saj bomo ob popolni elektrifikaciji prodajne palete kupcem ponudili električne avtomobile,ki bodo oblikovno identični modelom s tradicionalnimi (s tem ne mislim slabšalno) dizelskimi in bencinskimi pogonskimi agregati.

Pri BMW-ju v naslednjih desetih ali petnajstih letih ob tradicionalnih pogonskih sklopih stavimo predvsem na elektriko. Temu bomo prilagodili tudi podobo naše prodajne palete. Res je, da smo v preteklosti eksperimentirali tudi z vodikom in drugimi alternativami, a trenutno stavimo izključno na električno energijo. Seveda pa nas čaka še veliko dela, ne samo na področju razvoja avtomobilov, temveč morda še bolj na področju infrastrukture, ki bo omogočala enostavno in učinkovito e-mobilnost.

Delček napovedane prihodnosti smo lahko videli tudi na minulem frankfurtskem salonu. V kolikšni meri je konceptni BMW i Vision Dynamics blizu serijski proizvodnji in kako boste rešili bržkone največji izziv na področju električnih avtomobilov - doseg, vsaj v grobem primerljiv s konvencionalnimi pogoni?

Koncept BMW i Vision Dynamics je precej blizu tistemu, ka boste lahko v relativno kratkem času srečevali tudi v prodajnih salonih in na okoliških cestah. Seveda bo vse skupaj za odtenek manj radikalno, kar smo v odnosu koncept - serijski produkt že vajeni, a si hkrati upam napovedati, da bo eden tehnološko najnaprednejših in najbolj atraktivnih avtomobilov na trgu.

Doseg je vse manjša težava, saj so izboljšave na področju shranjevanja energije tako rekoč dnevna tema, tako da računamo le-tega v naslednjih treh letih “podaljšati” na 600 kilometrov, pri čemer bomo seveda kupcem omogočili, da izbirajo med zmogljivostjo baterij, ki njim najbolj ustreza. Pomemben del celotne slike je seveda tudi zagotavljanje veselja do vožnje, kar pri električnih avtomobilih vsaj v začetku ni bila prioriteta. BMW-jevi avtomobili so bili vedno avtomobili po meri dinamičnih voznikov in tudi pri električnih različicah ne bo nič drugače. Prej nasprotno.

Ko sva že pri veselju do vožnje, in ker BMW proizvaja tudi motocikle, bi vas rad vprašal naslednje - Kdaj, če in v kakšni obliki lahko pričakujemo prihod električnih motocikov? S tem ne mislim skuterjev ali mopedov, temveč tiste prave, cestne zverine.

Povedati moram, da sem velik motociklistični navdušenec, tako da se veliko uklvarjam tudi s tem področjem. Pri motociklih je situacija v primerjavi z avtomobili vsaj malce specifična, ker gre v prvi vrsti prevozna sredstva, namenjena predvsem zabavi. Zaradi prostorske omejenosti, uživanja v zvoku motorja in relativno dolgih poti, ki jih običajno motoristi prevozijo v enem kosu, je doseg tukaj morda še pomembnejši dejavnik kot pri avtomobilih. Za nekatere namembnosti, kot je npr. motokros (odpelješ eno dirko, napolniš, odpelješ drugo dirko), trenutni doseg zadošča, za štiriurni izlet v gore pa (še) ne. Revolucijo na tem področju pričakujemo sredi naslednjega desetletja, ko bomo dosegli dovolj visoko energijsko gostoto v baterijah, ki bodo zadoščale vsaj za 400 prevoženih kilometrov, hkrati pa bodo dovolj lahke, da ne bodo imele negativnega vpliva na vozne lastnosti.

Morda se bo slišalo paradoksalno, toda Tesla mora ostati zgodba o uspehu. Če se slučajno zgodi, da podjetje Tesla zaide v resne težave, bo to seveda voda na mlin vseh tistih, ki so proti razvoju električne energije kot pogonskega goriva.

Vrniva se k avtomobilom. Avtomobili danes in še bolj v prihodnosti bodo vse bolj del sistemov, ki bodo omogočali nenehno komunikacijo med avtomobili, drugimi elektronskimi napravami in seveda samo infrastrukturo, t.i. Smart cities. Kako ste se pri BMW-ju lotili teh izzivov - navsezadnje ste prisotni tako rekoč na vseh tržiščih po svetu, kjer so in še bodo tudi razlike v infrastrukturi enormne.

Dejstvo je, da se paradigma samega avtomobila in njegove uporabe ravno v tem času močno spreminja. Že zdaj lahko izbirate med lastništvom, najemom, car-sharingom, platformami, ki združujejo različne načine prevoza,… Pri BMW-ju smo že prisotni v večini teh sistemov, zavedamo pa se tudi, da je vse skupaj šele začetek. Sodelujemo s številnimi car-sharing in car-pooling ponudniki in nekaj dni nazaj smo že pozdravili milijontega uporabnika, zelo zanimiv projekt pa smo zagnali tudi s švicarskimi železnicami, kjer v paketu ponujamo uporabo avtomobila, javnega prevoza in celo koles.

Kar se same Smart Cities infrastrukture tiče, načeloma ne vidim večjih težav. Standardi so v večji meri postavljeni po vsem svetu, razlike so seveda v njihovi uporabi in protokolih, a slednji ne predstavljajo kakšnega večjega problema. Seveda vse skupaj zahteva precej dela za programerje, a vseeno trdim, da ne predstavlja večje težave. Povezljivost z mestno infrastrukturo je ob ustrezni informiranosti voznika pomembna predvsem zaradi optimizacije avtonomne vožnje, zmanjšanja gneče v mestnih središčih in varnosti. V naslednjih letih načrtujemo prehod na 5G, kar bo zagotavljalo tudi ustrezno pretočnost podatkov, ne glede na število naprav, ki se bodo povezovala na mrežo.  Seveda pa ostaja izziv različne razvitosti infrastrukture po svetu, kar pomeni, da bodo nekatere storitve rezervirane za trge, kjer bo infrastruktura na ustrezni ravni.

Za konec še rahlo provokativno vprašanje. Koliko vam gre na roko dejstvo, da ima Tesla težave s s proizvodnjo Modela 3?

Morda se bo slišalo paradoksalno, toda Tesla mora ostati zgodba o uspehu. Če se slučajno zgodi, da podjetje Tesla zaide v resne težave, bo to seveda voda na mlin vseh tistih, ki so proti razvoju električne energije kot pogonskega goriva. Vsi se zavedamo, da električno energijo v določeni meri še vedno pridobivamo iz fosilnih goriv in da nas čaka še veliko dela na področju shranjevanja energije in vzpostavitve ustrezne infrastrukture, a izjemnega pomena je, da imamo alternativo uporabi fosilnih goriv. Teslin neuspeh bi pomenil velik korak nazaj za celotno gibanje, ki postaja vse glasnejše in vse pomembnejše.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija