Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Aktualno   |   dr. Matjaž Korman
Razvoj Audija A8 stane več kot milijardo evrov
Mariborčan, ki je kot mladenič odšel študirat v avstrijski Gradec, tam doktoriral, danes pri Audiju skrbi za celoten razvojni proces avtomobila. Od skice na listu do trenutka, ko avto zapelje s proizvodnih trakov. Čez tri ali štiri leta na trg prihaja električni Audi A4, pod katerega se je razvojno lastnoročno podpisal.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič in Audi
5. februar 2018 | 12:15:16

Lahko bi rekli, da je človek, ki gradi prihodnost Audija, saj je trenutno odgovorni razvojni inženir za B segment vozil, kar z drugimi besedami pomeni, da zdaj skrbi za razvoj modelov A4, A5 in Q5. Pravzaprav, najbolj zaželene modele na trgu. Na tem delovnem mestu je šele dobro leto, saj so pred tem določeni oddelki precej razdrobljeni, zdaj pa to kar opravlja Mariborčan zajema vse od koncepta do industrializacije. Tudi zato, ker je vse skupaj bolj efektivno in stroškovno prijaznejše do podjetja.

A če na kratko skočimo v preteklost, nam Korman, ki je izjemen sogovornik, pove, da se je njegova pot začela v graški strojni univerzi, ključen trenutek pa je bilo delo v razvojni skupini podjetja AVL, ki je v tistem času od Audija dobilo nalogo razvoja električnega vozila A1 e-tron. Čeprav avto ni doživel slave, je bilo njegovo delo na tem projektu opaženo s strani Audija in sledilo je takojšnje povabilo v Ingolstadt. Najprej je prevzel oddelek takoimenovanih specialnih vozil (blindirana vozila), kar predstavlja majhen segment vozil, a je hkrati izjemno specifičen, saj ponuja široko znanje in prav tam se je Korman naučil celotno vozilo spraviti v nek življenski ciklus. Po štirih letih je za krajši čas presedlal v ekipo razvojnikov, ki skrbijo za študijska vozila, lani pa je sledilo povabilo za prevzem krmila razvojnega oddelka za modele A4, A5 in Q5. In čeprav ni aktivno povezan z razvojem največjega Audija A8, vendarle od tam prihaja najnovejša tehnološka podlaga, ki jo uporabljajo tudi v avtomobilih nižjega razreda. 

V čem se Audi A8 razlikuje od tekmecev oziroma v čem je vaš izdelek boljši od podobnih na trgu?

Mi se v bistvu ne pogovarjamo ali bo boljši ali slabši, saj vsi vemo, da so A8, serija 7 in razred S trenutno v samem vrhu, gre bolj za dejstvo, da se mi najraje osredotočamo  na dinamično in udobno vožnjo, ki je združena z napredno tehnologijo. To je nekako prva osnova. Ko je študijsko vozilo zgrajeno se odločimo kakšne lastnosti bi radi ponudili uporabniku in glede na te lastnosti določimo tehnologijo. Tako se razvije napredna tehnologija, ki jo tisti trenutek naši tekmeci morda nimajo, kot je na primer aktivno podvozje, ki je precej bolj napredno od konkurence.

Koliko teh inovacij prihaja iz vaših delavnic oziroma kaj od tega ponuja zunanji trg?

Pravzaprav vse inovacije, ki so v tem vozilu, določimo mi in jih tudi razvijemo. Naši dobavitelji razvijajo le določen del sklopov. Vse je odvisno od denarja, časa in zmožnosti našega razvojnega oddelka. Obstajajo tudi določene komponente ali sistemi, ki jih nočemo deliti z dobavitelji, saj lahko hitro pristanejo v rokah konkurence. Taki primeri so električni pogoni, električni sistemi ali pa razvoj celotne karoserije, ki je sestavljena iz različnih materialov in je v celoti v naši domeni.

Koliko pa sploh razvojno stane takšen avto kot je Audi A8?

Številke niso skrivnost. Razvoj platforme za A8 je stala nekje med milijardo in milijardo in pol, od 10 do 20 odstotkov denarja se potroši v študijskem razvoju, medtem ko ostali del stroškov pade na industrializacijo, preskuse in kasnejšo homologiranje vozila. Seveda, vse to ne ostane zgolj na modelu A8, ampak skušamo novo nastalo tehnologijo, tudi zaradi stroškov, vključiti tudi razvoj drugih modelov, ki kasneje prihajajo na trg. 

Trenutno je vaša prva skrb razvoj električnega Audija A4. Kdaj ga lahko pričakujemo?

Vse kaže, da bo ta avto nared za leto 2020 oziroma 2021. Izdelan bo na aktualni platformi, saj si ne smemo privoščiti dodatnih razvojnih stroškov, če želimo, da se bo cena avtomobila sukala okrog 40 tisoč evrov. To je vsekakor svojevrstni izziv na takšnem delovnem mestu.

Zgodba z električnimi Audiji se očitno nadaljuje s polno paro, pa čeprav je kazalo, da prvi modeli e-tron nimajo svetle prihodnosti. 

Ne, ravno obratno. Na projektih kot je bil električni A1 e-tron ali R8 e-tron smo se ogromno stvari naučili in jasno je, da procesa elektrifikacije ne izpelješ čez noč. Prvi pravi električni model e-tron, ki bo namenjen širšemu krogu kupcev, prihaja na ceste konec leta, v Slovenijo najverjetneje prihodnje leto. In ta ima veliko vgrajenih komponent od modela R8 e-tron. A vendar je potrebno vedeti, da se mi nikakor ne spuščamo na to področje zato, ker to trg zahteva. Tem pritiskom nikoli ne bomo podlegli. To je le ena od možnosti, ki jo bomo v prihodnje ponujali na trgu, kar pa ne pomeni, da se bodo odrekli tradicionalnosti. Mi se zelo dobro zavedamo, da je električno vozilo odlična izbira v določenih primer, nikakor pa ni namenjena trgovskim potnikom ali ljudem, ki veliko potujejo. 

Prav pri novemu A8 v ospredje postavljate sistem avtonomne vožnje tretjega nivoja, ki zmore več od dosedanje že poznane predstave. A vendar nas zanima, zakaj avtomobilska industrija tako zelo vneto razvija možnost samostojne vožnje in posledično jemlje vozniku še tisti delček avtomobilske prvinskosti?

To je dejansko nova visoka tehnologija, ki je še neodkrit delček avtomobilske industrije, a hkrati ugotavljamo, da imamo tudi precejšnje ovire pri razvoju. Potrebno bo urediti zakonodajno plat, tu vmes so tudi zavarovalnice, a največji izziv je, da moramo umetno inteligenco pripraviti do te mere, da bo razmišljala kot človek. V bistvu mislimo, da je to način kako se bodo naši otroci v prihodnosti radi premikali. Seveda je potrebno poudariti, da je to samo ena od možnosti, ki bo namenjena zgolj za določene uporabnike. Morda za ljudi, ki se vozijo v mestih, ali pa za premožne uporabnike, ki bodo avtu naročili naj otroka odpelje v šolo. Strateško pa bo vendarle potrebno ostati pri naših genih in razmišljanju, da je sama vožnja vozila z volanom še vedno na prvem mestu in tega nikakor ne bomo opustili.

Danes predstavljate nivo 3, kako daleč sta razvojno nivo 4 in 5?

Gledano tehnološko, med 4. in 5. nivojem ni nikakršne razlike, le da trenutno najvišji nivo nima več vgrajenega volana. Kar se tiče četrtega nivoja je zadeva že v fazi preskušanja, medtem ko peti nivo je trenutno še v našem laboratoriju. Ta bo za nas zanimiv predvsem zaradi dejstva, ker bomo na tak način lahko povsem spremenili način dela v razvoju. Testnih voznikov v takšni obliki morda ne bomo niti več potrebovali, saj bomo avtomobilu vnaprej naročili, kaj naj naredi. A vendar bi si radi pustili še kar nekaj časa, preden začnemo resno razmišljati v tej smeri.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
spartan
Ne verjamem, da bo zakonodajalec spustil v uporabo vozila brez volana....zaradi varnosti. Tako npr. se tudi že danes ne bi rabila mehanska povezava volanske letve s kolesi, pa je iz razlogov varnost v uporabi.
6.2.2018 9:18:55
shark911
"A vendar je potrebno vedeti, da se mi nikakor ne spuščamo na to področje zato, ker to trg zahteva. Tem pritiskom nikoli ne bomo podlegli." HAHA,what a joke ...ravno zaradi konkurence bodo poslali na trg EV-ja,saj bi sicer bili že takoj v zaostanku za MB in Volvom,ki tudi letos na trg pošiljata enako velik avto...
6.2.2018 16:20:02
shark911
Spartan: točno tako! Res bi zelo rad videl,kako bodo funkcionirali avtomobili brez volana v različnih vsakdanjih situacijah!? Pa ko bo zadeva recimo crknila sredi ceste,kako tak avto brez volana spraviti na rob ceste?
6.2.2018 16:23:27
spartan
@shark911 - verjetno bo imel volan mehanizem za poglobitev, tako da ne bo motil samodejne vožnje. Ko bo pa potrebno, pa bo voznik prevzel krmilo. Brezvolanski avtomobili so bolj tema futuristov in filmov.
7.2.2018 9:04:58

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija