Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Aktualno   |   John Haynes – 1939 – 2019
Umrl je legendarni hobi mehanik
V petek se je po kratki bolezni v 81. letu starosti poslovil John Haynes, avtor slovitih Haynesovih servisnih knjig.
Artur Švarc
13. februar 2019 | 12:17:00

1966 je izdal prvo knjigo s podrobnostmi in skicami za popravljanje Austin Healeya Sprite in od takrat naprej so njegove knjige dosegle 200 milijonov prodanih kosov. Že v srednji šoli v Kentu je prepričal ravnatelja, da mu je namesto treninga ragbija dovolil spremeniti Austina 7 v športno specialko. Poznejši oglas je pritegnil toliko pozornosti, da je Haynes spisal knjižico Building a 750 Special, v kateri je napisal, kako je naredil ta avto. V 10 dneh je uspel prodati 250 izvodov.

Ko je bil na služenju vojske pri RAF, ga je kolega prosil, da mu pomaga predelati njegovega AH Spritea. Haynes je kmalu ugotovil, da je tovarniška knjiga vse prej kot uporabna za običajne ljudi, zato je kupil fotoaparat in fotografiral vsak korak postopka. Potem je na podlagi materialov spisal prvi priročnik, poln fotografij in diagramov in ga izdal 1966. Prva izdaja v 3000 kosih je pošla v manj kot mesecu dni.

Haynes in njegova ekipa so izdali več kot 300 knjig z avtomobili in 130 z motocikli in so primerni za hobi mehanike. Haynesove knjige so se razširile tudi na gospodinjske aparate, računalnike, digitalno fotografijo, makete železnic, ljudi, otroke in na podoben način so obravnavali celo seks.

Mimo resnih in polresnih stvari je Haynes podpisan tudi pod fikcijska navodila za popravljanje Enterprise iz Star Treka in lokomotiv iz risanke Tomaž in prijatelji.

Leta 1979 je Haynes Publishing Group prišel na londonsko borzo, z denarjem pa je Haynes odprl tudi Muzej v Somersetu, ki ima v zbirki več kot 400 avtomobilov. John Haynes je v življenju dobil tudi tri častne doktorate in Red britanskega imperija.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
spartan
Imam njegov katalog za svoje vozilo. Res dobro narejeno. Naj pociva v miru.
13.2.2019 22:58:12

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija