Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Aktualno   |   Preventivna akcija
Nov pristop za manj tragičnih dogodkov na cestah
Alkohol, neprilagojena hitrost, neuporaba varnostnega pasu in uporaba mobilnih telefonov so najpogostejši vzroki, da se na naših cestah piše črna statistika. Letošnje dogajanje na cestah, vsaj v zadnjih nekaj tednih, ni najbolj vzpodbudno, zato so pri agenciji za varnost v prometu, ki ga vršilka dolžnosti vodi Vesna Marinko, zasnovali novo preventivno akcijo, kjer bodo s podporo partnerjev na terenu osveščali vse udeležence v prometu, kako pomembno je spoštovanje cestno-prometnih predpisov.
Artur Švarc
21. junij 2019 | 6:51:00

Naslednjih pet tednov bodo predstavniki AVP-ja s partnerji prisotni na različnih lokacijah po Sloveniji. Opaziti jih bo mogoče na večernih dogodkih, kjer bodo udeležence osveščali o nevarnosti vožnje pod vplivom alkohola, prav tako bodo opazni na avtocestnih postajališčih, kjer bo poudarek osveščanja tujih voznikov, s posebnimi opozorilnimi tablami bodo zasedli najbolj frekvenčna križišča po večjih mestih, prav tako pa bodo omenjeno akcijo izkoristili za osveščanje udeležencev motorističnih prireditev. In slednje bodo na najbolj znanih odsekih po Sloveniji, v sodelovanju s policijo, opozarjali z maketami policistov in policijskih avtomobilov, da bi na tak način dosegli prilagoditev hitrosti. 

Vesna Marinko, mag. upr. ved, v. d. direktorice Agencije za varnost prometa, pod okriljem katere je nastala iniciativa, je predstavila ključne aktivnosti projekta Varno v poletje. Levo mag. Ivan Kapun - Policija

»V poletnih mesecih je gostota prometa še posebej povečana, na vozne sposobnosti vplivata vročina in nestrpnost, na vozne razmere pa zastoji, spremenljivo vreme z nevihtami in točo ter povečano število voznikov iz drugih držav. S številnimi aktivnostmi na terenu želimo spremeniti trend, ki je bil zabeležen v prvi polovici letošnjega leta in prispevati k zmanjšanju števila prometnih nesreč z najhujšimi posledicami – s smrtnimi žrtvami in hudo telesno poškodovanimi. Iskreno si želim, da bo naše povezano partnersko sodelovanje prineslo pozitivne sinergijske učinke in vplivalo na bolj preudarno ter odgovorno ravnanje udeležencev v prometu. Zato se zahvaljujem vsem partnerjem, ki s prostovoljci in svojim znanjem sodelujejo v kampanji,« je povedala Vesna Marinko iz Agencije za varnost v prometu.

Preventivne akcije, ki so jo zasnovali na Agenciji za varnost v prometu, bi težko izpeljali brez partnerjev, v kateri ima vsak svojo vlogo. K projektu so tako pristopili pri policiji, AMZS-ju, Zavodu Varna pot, Zavodu Vozim, Združenju DrogArt, Zvezi moto klubov Slovenije in Zvezi združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije.

Ključni akterji in podporniki iniciative 'Varno v poletje' (od desne proti levi): Vesna Marinko – Agencija za varnost prometa, mag. Ivan Kapun - Policija, Tine Lugarič– Luna \TBWA, mag. Jure Kostanjšek - AMZS, Tanja Rudolf Čenčič – Združenje DrogArt, David Razboršek – Zavod Vozim, Robert Štaba – Zavod Varna pot, mag. Fadil Mušinović – Zveza združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije in Leopold Pungerčar – Zveza moto klubov Slovenije. 

Dejstvo je, da v poletnih mesecih pri večini voznikov vzklije tisti lažni občutek varnosti, ker so temperature primerne, ceste suhe in vidljivost optimalna. Temu posledično prav to prinaša višje hitrosti, manj pazljivosti ter več prometnih nesreč. V zadnjih petih letih se je največ prometnih nesreč zgodilo prav v juliju in avgustu, kjer kot žrtve ali poškodovani prevladujejo motoristi, vozniki ter potniki v osebnih avtomobilih. Statistika iz lanskega poletja prikazuje, da se je največ prometnih nesreč pripetilo zaradi nepravilnega premika z vozilom (1190 prometnih nesreč), nepravilne strani oziroma smeri vožnje (838 prometnih nesreč) in neprilagojene hitrosti (838 prometnih nesreč). Hkrati je zaskrbljujoča tudi statistika umrlih tujcev v prometnih nesrečah, ki se je v zadnjih letih podvojila. Lansko leto so jih v tem obdobju našteli skupno štiri.

V poletnih mesecih prometu še dodaten poudarek namenjajo tudi policisti, ki bodo, kljub kadrovski podhranjenosti, poskušali povečati prisotnost na cesti. V prvi polovici julija bodo aktivnosti policije usmerjene v udeležence na motociklih, proti koncu julija bodo poostreno nadzorovali voznike tovornih vozil, avgusta pa bo čas za ponovitev nadzora na prehitrimi vozniki, ki bo usklajena z ostalimi policijskimi kolegi po Evropi.

Posebne sporočilne table bodo na večjih križiščih in parkiriščih v 16 mestih Slovenije opozarjale udeležence v prometu na ključne dejavnike tveganja za varnost v prometu. 
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija