Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Aktualno   |   Marketing brez meja
Audijeva sponzorska milijarda evrov, od BMW-ja zahtevajo odškodnino
Frankfurter Allgemeine Zeitung je v zadnjih dneh poročal o zakulisju propadlih sponzorskih pogovorov med nogometnim klubom Bayern München in avtomobilsko znamko BMW, ki si je želela vstopiti v nogometni cirkus kot sponzor.
Artur Švarc
2. julij 2019 | 11:30:00

Omenjeni časnik poroča, da so bili BMW-jevi in Bayernovi šefi v zadnjih mesecih pogosto na skupnih sestankih, kjer naj bi sestavljali več letno sponzorsko pogodbo (po nekaterih podatkih je bila ta težka 800 milijonov evrov), ki naj bi že imela zeleno luč, a so predstavniki nogometnega kluba od te namere maja letos, ko se je zgodil zadnji sestanek, odstopili, saj naj bi pri BMW-ju v zadnjem trenutku pogodbo želeli razširiti še z dodatno klavzulo o predčasnem umiku. No, to se predstavnikom nogometnega kluba ni zdelo pošteno, zato so od dokončnega podpisa nemudoma odstopili. Da bo zadeva imela posledice, zdaj Bayern Munchen od BMW-ja zahteva odškodnino od 10 do 20 milijonov evrov zaradi domnevne kršitve zaupanja v obsežnih sponzorskih pogovorih.

Aktualni partner omenjenega nogometnega kluba je že od leta 2002 nemška avtomobilska znamka Audi. Slednji so leta 2009 za 90 milijonov evrov vstopili v lastništvo nogometnega kluba (8,33 odstotni lastniki delnic), dodatno pa jim po zadnji pogodbi, obnovljeni junija 2015 (velja do 30.junija 2025), letno nakazujejo še 30 milijonov evrov sponzorskega denarja in jim na uporabo nudijo svoje najdražje avtomobile, ki jih imajo v aktualni ponudbi. Največkrat so v zadnjih letih igralci, trenerji in vodstvo izbrali modele A8, S7 Sportback, RS5, RS6 Avant, Q7 in tudi R8. Ker so pogovori z BMW-jem propadli, so vodilni pri klubu takoj organizirali nove sestanke z odgovornimi iz Ingolstadta in zelo hitro obnovili pogodbene zaveze. Po neuradnih podatkih naj bi Audi v 12 letih plačal slabo milijardo evrov sponzorskega denarja (83 milijonov letno), kjer so vključeni tudi sponzorski avtomobili.

Poleg Audija sta med glavnimi sponzorji še Adidas in Allianz, ki sta v enaki meri kot nemški avtomobilski proizvajalec vstopila v lastništvo kluba. Bayern München, ki je bil ustanovljen leta 1900, je največji športni klub v Nemčiji in četrti nogometni klub z najvišjimi zaslužki na svetu. V sezoni 2017–2018 je Bayern prijavil 657,4 milijona evrov prihodkov in 136,5 milijona evrov dobička iz poslovanja. Novembra 2018 je imel Bayern Munchen kar 291 tisoč uradnih članov in 4433 uradno registriranih navijaških klubov s skoraj 400 tisoč člani po vsem svetu.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija