Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Aktualno   |   Akrapovičev izpušni sistem za Toyoto Supro
Pri Akrapoviču razvojniki igrajo na čustva
Ob nedavni prvi vožnji nove Supre, smo si pobliže ogledali izpušni sistem, ki so ga za naknadno vgradnjo izdelali pri slovenskemu proizvajalcu izpuhov. Član razvojne ekipe, Simon Vipavec, nam je na kratko razložil, zakaj so ta avto tako zelo pričakovali, da zapelje v njihove delavnice.
Peter Pirkovič
19. november 2019 | 9:45:00

Pri Akrapoviču imajo zelo jasno zastavljeno vizijo. Biti najbolj pri razvoju izpušnih sistemov iz titana. Bistvo pri razvoju določenega izpušnega sistema je zvok. Slednji mora biti tak, da daje vozniku informacijo o obremenitvi in vrtljajih motorja, po drugi strani pa mora biti v primeru prisotna ta čustvena nota, ki pričara vozniku nasmeh na obrazu. Pri razvoju je pomembna tudi razporeditev moči in navora. Namreč, del njihovih uporabnikov je tudi »tunerjev«, zato morajo paziti, da je zastojni tlak čim nižji oziroma, da je sistem čim bolj pretočen oziroma s čim nižjimi pretočnimi izgubami. 

Pri vsem je bistvena komponenta prav titan. Slednjega masovno uporabljajo v vesoljski in letalski industriji ter v medicini. Pri Akrapoviču so ga začeli uporabljati, ker ima nizko maso, visoko togost in kar je bistveno, odporen je na korozijo. Zaradi razmerja med visoko togostjo in nizko maso, titan izpušnemu sistemu dodaja tudi posebno zvokovno noto.   

Izpušni sistem za Toyoto Supro je kot celota izjemno kompleksen, zato so za celoten razvoj porabili kar osem mesecev dela. Sestavljen iz različnih komor, cevi in dušilnih elementov. Na podlagi tega so inženirji dušili določene frekvence in na drugi strani oblikovali visoke tone ter ojačali nizke tone. Sama oblika izpušnega sistema je taka, da omogoča ravno pravo porazdelitev zvoka med okolico in potniško kabino. Tudi zaključek izpušnega sistema (postopek z oksidacijo) je oblikovan tako, da dodaja nekakšno ostrino pokom. V dejanski rabi avtomobila se izkaže, da je ta izpuh v običajni vožnji pravzaprav zelo tih, morda celo tišji od nekega klasičnega avtomobila izpred petih let. Z obremenitvijo motorja in naraščanjem števila vrtljajev, progresivno narašča tudi jakost zvoka iz izpušnega sistema. Seveda, so pri Akrapoviču začeli razvoj na tisti točki, ki jo postavlja tovarniški izpuh, od tam pa so zvok samo še dopolnjevali. Tako so med drugim oblikovali poseben nosilec zvoka (bas), ki v mnogočem spominja na V12 motor. 

Prirastek moč in navora ni takšen kot bi mnogi pričakovali. Uspeli so povečati moč motorja za 2,6 kilovata in minimalno povišati navor (9,4 Nm). Razporeditev navora je zelo široka, kar pomeni, da so povečali odzivnost motorja med 1500 in 5400 vrtljaji, ni nepomembno omeniti, da so za kar 43 odstotkov uspeli znižati težo izpušnega sistema. Sam izpušni sistem tehta vsega 9 kilogramov oziroma 7 kilogramov manj kot tovarniški izdelek. Priporočena cena, ki ne vsebuje dajatev, znaša 2.690 evrov. Izpušni sistem je kakopak tudi homologiran in zakonsko pripravljen na vsakdanjo rabo. Ob tem Vipavec opozarja, da so pogoji za homologacijo iz leta v leto strožji, meja pa se precej približuje glasnosti gum, zato imajo pri Akrapoviču vse manj manevrskega prostora, kako poudariti športen zvok, to pa posledično pomeni še več vložka v razvoj. 

Dodatno ponujajo še dve stopnji predelave izpušnega sistema, ki je omejen zgolj na uporabo na dirkaških stezah. Ta dva omogočajo še nekoliko več moči in precej bolj poudarjen zvok, dodatek na ceni pa bo znašal še slabega tisočaka brez vštetega davka. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija