Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Aktualno   |   Avtomobilska scena v letu 2020
Prvi pravi test za električne avtomobile
Novo desetletje, ki je pred nami prinaša številne odgovore, v katero smer gre razvoj avtomobilizma. Zagotovo bo že prihodnje leto tudi bolj jasna slika, ali bodo električna vozila pri nas postala nekoliko bolj resen konkurent klasičnim avtomobilom, hkrati pa se pričakuje nekoliko bolj resen nastop slovenske politike, sicer se bodo cene avtomobilov leta 2021 dvignile.
Peter Pirkovič
31. december 2019 | 11:52:00

Vsak prihod novega leta vedno obeta številne novosti in tudi leto 2020 ne bo nič drugačno. Vsak avtomobilski proizvajalec oziroma slovenski zastopnik po svoje napoveduje številne nove avtomobile, s katerimi bodo nagovarjali slovenske kupce. Prodajna statistika iz leta 2018 kaže na nekaj več kot 85 tisoč novo registriranih vozil, letošnji rezultat pa bo, sodeč po dosedanji mesečni statistiki, nekoliko slabši. Potrebno je vedeti, da so v omenjeno zajeta vsa gospodarska vozila in tudi tako imenovane enodnevne registracije ter kasnejši izvoz. Slednje predstavlja dobro tretjino celotne prodaje v Sloveniji. Po zdajšnjih napovedih, zaradi gospodarskega ohlajanja, bo prodaja v prihodnjem letu še padala.

Visoki načrti z električnimi avtomobili

Elektrika v Sloveniji že dolgo ne trka več na vrata, imamo jo, a pravi preporod bi se lahko zgodil prihodnje leto, ko v ta segment podajajo uveljavljene znamke z elektrognanimi modeli za širši krog uporabnikov. Če smo še lansko leto beležili nekaj več kot petsto prodanih električarjev, letošnje leto obeta nekaj odstotno rast tega segmenta, a veliki pok bi se moral zgoditi prihodnje leto.

V prvi vrsti bo zanimivo spremljati pohod Volkswagnovega ID.3, ki se slovenskim kupcem predstavlja poleti (načrtujejo prodati okrog 400 primerkov), že takoj po novem letu se z elektriko na pot podajo pri Peugeotu z e-208 in e-2008 (nekaj več kot 100 vozil letno), ob tem ne gre spregledati prenovljenega modela Renault Zoe (med 300 do 400 prodanih vozil), z zmogljivejšo baterijo in večjim dosegom, spomladi se ponudbi električarjev pridružuje še Oplova e-Corsa (nekaj več kot 100 vozil), skozi leto pa se bo ponudba električarjev dopolnjevala še z modeli Mini Electric, Honda E, Audi e-tron Sportback, Porsche Taycan, Lexus UX300e, električni Twingo, ki ga bodo po vsej verjetnosti izdelovali v Novem Mestu, Seat El Born in še nekateri drugi.

Napovedi večine zastopnikov so resnično precej na visoko postavljene, čeprav je v naši infrastrukturi še kar nekaj anomalij, hkrati pa se je potrebno zavedati, da so električni avtomobili še vedno občutno dražji od klasičnih avtomobilov. Visoko ceno delno rešuje še državna subvencija v višini 7.500 evrov, ki se v prihodnjem letu utegne znižati.

Klasika ostaja na prvem mestu med kupci

Ne glede na epohalne napovedi proizvajalcev z elektriko, bodo v prvi vrsti prednjačili avtomobili na bencinski, dizelski in v zadnjem času vse več tudi na hibridni (priključni) pogon. Že spomladi se nam obeta kar nekaj vročih novosti, med katere uvrščamo osmo generacijo Volkswagen Golfa, novo četrto generacijo Škode Octavie, za Ford bo izjemno pomemben prihod križanca z oznako Puma, v prvih dneh novega leta pri Peugeotu začenjajo s prodajo novega modela 208, dober mesec kasneje pa se ponudbi pridružuje še popolnoma prenovljeni 2008.

Slednjemu bo neposredni konkurent tudi Renault Captur, ki se v januarju na slovenske ceste vrača korenito prenovljen, sredina pomladi bo rezervirana za novi Seat leon, konec poletja pa Toyotini trgovci pričakujejo prve primerke nove generacije Yarisa. Pri premijskih znamkah ne gre spregledati vstopa Mercedesovega novinca GLB, temu nekaj mesecev kasneje sledita še modela z oznako GLA in prenovljeni kupejevski GLE, Jaguar bo sredi leta k nam poslal prenovljenega športnika F-Type, pri Bavarcih se kočno obeta prihod novega X6 in serije 8 Gran Coupe, Jeep za jesen napoveduje prihod Gladiatorja, istočasno pa se bo na trgu znašla še nova generacija Audija A3.

Seveda, pri naštevanju izpostavljamo samo nekaj tistih, ki so resnično novi in bodo v večini krojili prodajne statistike za leto 2020. Seznam vseh novosti, prenov, nadgradenj z elektrifikacijo in novih paketov oprem, je zelo dolg. Avtomobilski proizvajalci tempa v tem smislu nikakor ne spuščajo, k večjemu ga še dvigujejo. 

Davčna politika bi lahko poskrbela za dvig cen vozil  

Toliko novih kot bo avtomobilov pripeljalo na naš trg, približno toliko bo tudi ostalih težav. Ministrstvo za finance, po napovedih avtomobilskih trgovcev, še ni zagriznilo v gnilo jabolko davčne obremenitve za vozila. Zdajšnja ureditev je še iz časa zategovanja pasov in nikakor ni pravična, ne do trgovcev, še najmanj do končnega kupca.

Tudi zaradi tega mnogi izkoriščajo davčne luknje z ustanavljanjem podjetij v tujini (predvsem na Slovaškem), da se tako izognejo plačilu enormno visokih obdavčitev, predvsem, ko gre za drage avtomobile. No, že res, da se FURS v zadnjem času loteva preganjati takšen način izogibanja davkom, a vse to se zdi rahlo prepozno. Ne gre pozabiti niti na dejstvo, da z letom 2021 začne veljati ureditev EU, ki veleva, da vozila v povprečju ne smejo presegati izpust 95 gramov CO2 na prevožen kilometer, zaradi česar bodo nekateri proizvajalci plačevali visoke kazni. Dobro se ne piše niti trgu avtomobilov v Sloveniji. V kolikor država ne bo ustrezno prilagodila aktualnega davčnega zakona (izračun izpustov po novi WLPT metodologiji), se čez leto dni cene avtomobilov povišajo. Za leto 2020 velja spomniti, da bo tudi uradno zaključeno združevanje dveh avtomobilskih velikanov. Fiat Chryslerja in francoskega PSA-ja, pod katero so združeni Citroen, Peugeot in DS. Tako bo nastal četrti največji svetovni proizvajalec avtomobilov, ob tem pa se bomo skoraj zagotovo za vedno poslovili od določenih nedobičkonosnih modelov. Predvsem na strani italijansko-ameriškega koncerna FCA.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
skrivo
Glede FURSa: ta folk tam je faušen še samemu sebi in ne privoščijo ljudem, ki imajo denar (so boljši od uradnikov, ki se napajajo iz našega denarja in po večini itak niso sposobni prosperirati na prostem trgu), da bi si več privoščili kot si lahko privoščijo oni. S tem seveda delajo škodo državni blagajni, ker so potem ti avti kupljeni/registrirani v Nemčiji ali na Slovaškem in še kje, kar pomeni da v državno blagajno iz tega naslova ne dobimo absolutno popolnoma nič. Od kod dobite pa svoje plače, dragi proletarski FURS-ovci?
31.12.2019 18:39:47
2fast4y
Glede EV je treba vedet, da niti približno še niso zrela za neko realno dnevno uporabo, še vedno se vsi elektrićarji brez izjeme filajo na domači vtičnico 20+ ur, kar je čist absurd...domet je polovičen od obljubljenega in vsaka malo daljša vožnja je nočna mora načrtovanja.
1.1.2020 10:55:49
shark911
2fast4y: A kot drugi avto pri hiši bi po tvojem EV bil primeren? Ali tudi ta nebi bil dovolj dober,ker EV-ji še niso zreli za dnevno uporabo?
1.1.2020 12:00:24
mtansek
Moje mnenje je: z el. Avti nismo dobili prihodnosti ampak samo tretjo izbiro pogona. Stem malim % vozil še ni težav.. nastale bodo takoj ko bo ..če bo npr. 1/3 teh votil. Elektriko je potrebno proizvest in to trenutno ni čisto kot drugo pa se brez vozil poraba veča..
1.1.2020 13:26:08
Jon
Srecno in zdravo 2020 vam vsem skupaj zelim.😀
1.1.2020 13:54:27
Etilometer
Jebo vas elektrika😂drugače pa srečno 2020
1.1.2020 19:42:23
skrivo
2fast4y: nimaš električarja in ne veš kako dolgo se fila doma. 20 ur ne rabi nobeden. Naša Tesla 3 LR ima vgrajen 11kW polnilec (3-fazn8, 3x16A) in se fila max. 7ur če je baterija na nuli. Pa ima veliiiiko baterijo. Drgač pa sreče in zdravja v 2020
2.1.2020 1:57:14
matt0
Toliko tukaj poslušam o tem kako je "za drugi avto pa že elektrika ok" vprašajte se raje, zakaj pa? Plačaš več za dosti manj...
2.1.2020 10:12:15
jurica
Torej polnilec 3x16A, če imamo doma priključno moč 3x20A ali to pomeni da ko prižgem indukcijski kuhalnik ali pečico ali potem vrže glavne varovalke ven? Sprašujem ker nisem štromar, upam da se motim...
2.1.2020 16:37:31
skrivo
Jurica, pravilno razmišljaš, ampak da pancerke ne odletijo ven, obstajajo tudi t. i. DINAMIČNE polnilne postaje, ki za tisti čas, ko je indukcija na polno (ali pečica ali karkoli močnega), malo zmanjšajo polnilno moč, potem pa polnilno moč spet povečajo, ko ni drugih porabnikov. Če sta pri bajti 2 električarja, je pa seveda priporičljivo varovalke malo pojačat na 3x25A ali še bolje 3x35A. Prispevek na položnici je potem nekoliko večji, vendar ne dramatično.
4.1.2020 0:20:58
alfafil
No ja, kupit EV za 50000 € in več, da se potem poceni voziš (za zdaj), ni neka ekonomija. Kupiš nekaj za 20-30000 in se še dolgo voziš, da pokriješ razliko dražjega goriva. Je pa užitek par sekund izrednih pospeškov, ali je vredno, naj oceni vsak sam.
4.1.2020 16:06:28
skrivo
Alfafil: to imaš prav, noben, ki kupi avto (ni važno ali je električar ali na mašino) za 50 k€ ne more reči, kako je fajn profitiral in kako bo kaj prišparal. Ko kupiš avto, itak veš, da si večino denarja pač vrgel stran. Pa vendar je v SLO kar precej avtov za 50 k€+++. Avto predstavlja nekaj več kot le prevozno sredstvo. Nenazadnje se s Cliotom ali Polotom za 12k€ zelo lepo pelješ, pa vendar ne vozimo vsi Cliotov in Polotov.
4.1.2020 20:57:22
alfafil
Res je, res je tudi, da se Tesle ne bi branl.
5.1.2020 15:37:56

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija