Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Fenomen, ki mu ni para - cene nafte negativne
Aktualno   |   Nafta
Fenomen, ki mu ni para - cene nafte negativne
Včeraj se je zgodilo, da je bila cena nafte WTI negativna. To sicer ne pomeni, da vam bodo na bencinskem servisu plačevali, da avto polnite pri njih.
Artur Švarc
21. april 2020 | 9:41:00

Padec cene za sodček se je na borzah zgodil s teksaško lahko nafto. Gremo po vrsti – padec povpraševanja nafte za radi korona virusa je seveda logičen, kar je skupina OPEC+ med drugim reševala tudi s precejšnjim znižanjem načrpane nafte vse do junija. A težava je v tem, da nafte, ki je že načrpana, ne morejo preprosto stlačiti nazaj pod zemljo, skladišča pa so polna.

Tako so najprej na ničlo padle terminske pogodbe za maj, kjer je cena ob koncu dneva dosegla -37 dolarjev za 159-litrski sodček. Stroški skladiščenja ob polnih skladiščih in plutja tankerjev, ki jih nimajo kam prečrpati, so tako veliki, da je na papirju ceneje nekomu plačati, da to nafto odpelje. V teoriji seveda.

WTI ali West Texas Intermediate je stopnja za surovo nafto, ki se uporablja pri postavljanju cene. Teksaška lahka nafta, kar je drugi izraz, ima relativno nizko gostoto in malo žvepla, kar pomeni, da ima nizke stroške za predelavo v rafinerijah.

Trgovci z nafto so tako včeraj nemo spremljali padec terminskih pogodb za maj z WTI. V začetku popoldneva je cena padla na 10 dolarjev za sod, kar je najmanj po 1986, potem je šlo na en dolar, ob 20. uri pa se je cena potopila na -37 dolarjev. Negativno številko gre pripisati špekulacijam prodajalcev, ki so se želeli znebiti majskih terminskih pogodb, ki potečejo prihodnji teden. Ker so odlašali in čakali na ugodno ceno, se je zgodila prenasičenost. Cena nafte WTI v povsem polnih skladiščih je prosta po Prešernu in se prodaja za vsako ceno, ki je višja od nič. A ker se zaradi rekordno nizke potrošnje ni zgodilo niti to, je prodajalce zagrabila panika, borzna vrednost pa je končala, kjer pač je.

Trenutno so cene za WTI, dobavljive v juniju, precej bolj optimalne, 20 dolarjev za sod, kar pa je še vedno 15 % manj. Da bo še enkrat bolj jasno. Če dobiš junija novo serijo, ki jo lahko prodaš po dobri ceni, se moraš za vsako ceno znebiti zalog na policah, ponudba in povpraševanje pa sta ceno postavili pod ničlo.

Ima pa vse to dogajanje še eno komponento - ranljivost naftnega sistema, ki temelji na petrodolarju. Kitajska na drugi strani z nakupi kopiči zaloge nafte in bodo skoraj podvojene, seveda pa to ne pomeni, da je to WTI. Komu bodo Američani, če se bo situacija s korono nadaljevala, vsaj pri njih pa se bo zagotovo zavlekla še daleč v poletje, svoj WTI prodajali, pa ne ve nihče. NEkateri analitiki že pravijo, da smo na začetku tretje svetovne ekonomske vojne, v kateri se ZDA piše slabo in bi lahko že do poletja ZDA padle v velikansko depresijo, precej večjo od tiste 1929.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Fero
Dokler bodo Američani imeli vse niti v svojih rokah in dokler bo vse vezano na dolar katerega tiskajo poljubno, ne bo velikanske depresije.
21.4.2020 10:54:58
aichi
Tu se pa pošteno motiš. Tudi nemčija je tiskala marke v 20-ih letih, pa je kruh stal 400 miljard mark! Če nimaš podlage v ekonomiji, lahk tiskaš kar hočeš in koliko hočeš.
21.4.2020 10:56:06
klemens
Saj pri nafti naj bi Rusi tole zakuhali. Američani pridobivajo nafto s frackingom, ki je daleč najdražji, zato so popolnoma nekonkurenčni. Če pa tiskaš denar, ga samo razvrednotiš, poznamo pod inflacijo. Saj v YU je Topčider (tiskarna) štancala dinarje, da so na koncu imeli ne vem koliko ničel, vredno ni bilo pa nič.
21.4.2020 11:07:03
jjs
Zainteresirani Teksačani se lahko znebijo kakšnih 2000 litrov neželenega goriva v moji kurilnici. Ne bom nič zaračunal.
21.4.2020 11:10:24
klemens
jjs saj prodaja kurilca pri nas je tudi poletela v nebo.
21.4.2020 11:36:36
aichi
Prodaja je poletela v nebo, pri nas doma so prejšnji teden nalili obe cisterni, 1500€ cenej kot lani
21.4.2020 12:50:49
Fero
Aichi: Nemčija ni bila v enakem položaju, kot je Amerika sedaj že desetletja. Tako da tu ni vzporednic. No sicer boš pa sam videl, kaj se bo zgodilo.
22.4.2020 6:09:22

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija