Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Dan Zemlje
Aktualno   |   Okolje
Dan Zemlje
Na današnji dan pred 50 leti se je začelo gibanje za čistejše okolje, Dan Zemlje.
Artur Švarc
22. april 2020 | 10:59:00

Dan Zemlje je uvedel ameriški senator Gaylord Nelson potem, ko je vedno več senatorjev izrazilo skrb zaradi stanja okolja v ZDA v začetku šestdesetih. Že takrat so nekateri senatorji želeli prepričati predsednika Kennedyja, da bi na turneji po ZDA poudarili resnost problema. Turneja se je končala neuspešno. Pet senatorjev vključno z Nelsonom je spremljalo Kennedyja po Pennsylcaniji, Minnesoti in Wisconsinu, a pravega zanimanja javnosti ni bilo, vseeno pa je ta poteza zasejala seme za nekaj, kar je 1970 postal Dan Zemlje.

Nelson je 1969 večkrat razmišljal o rešitvi in septembra 1969 napovedal, da se bo pomladi naslednje leto na različne načine začelo osveščati in opozarjati ljudi na problematiko. Njegove ideje so pograbili mediji, vse ostalo pa je naredilo širjenje med ljudmi. Nelsonova ideja je naletela na neverjeten odziv. V dogodkih v okviru prvega Dneva Zemlje je na tak ali drugačen način sodelovalo več kot 20 milijonov Američanov, 10 tisoč šol, 2000 tisoč fakultet in še bi lahko naštevali.

1990 so Dan Zemlje naredili tudi za globalni dogodek, ki se odvija v skoraj 200 državah na svetu. Stranski produkt Nelsonove ideje, ki zadeva tudi avtomobilsko industrijo, je bilo spoznanje, da emisije iz izpušnih plinov negativno vplivajo na okolje.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija