Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Znanstveniki blizu rešitve takojšnje napolnitve baterij?
Namesto polnjenja naj bi efekt takojšnje napolnitve dosegli s pomočjo izmenjave tekočine.
Marko Hanželič
17. junij 2017 | 19:32:45

Tudi najbolj zagrizeni podporniki uporabe električne energije kot pogonskega goriva za avtomobile priznavajo, da je prav težava s polnjenjem tista, ki elektriki preprečuje popoln razmah na področju avtomobilizma. Odgovor nanjo morda ponujajo znanstveniki univerze Purdue, ki so se problema lotili na malce drugačen način in namesto polnjenja predlagajo kar zamenjavo tekočine z elektroliti. V glavnem, ideja je, da se ustavite na polnilni postaji, iztočite izrabljeno tekočino in dolijete svežo.

Sam sistem po mnenju raziskovalcev ne bi smel povzročati posebnih preglavic, saj gre za način dolivanja goriva z dodatno stopnjo odlivanja. Znanstveniki poudarjajo tudi okolju prijazno plat takšnega načina polnjenja baterij, saj je elektrolitska tekočina stavilna, varna za uporabo in poceni, hkrati pa omogoča regeneracijo in s tem možnost ponovne uporabe. 

T. i. Flow baterije sicer niso popolna novost, so pa na univerzi Purdue zadevo speljali na način, da bi bil poseg v obstoječo infrastrukturo bencinskih črpalk čim manjši. Za zdaj sicer ne vemo ničesar o zmogljivosti, teži in dosegu ob napolnjenosti, kljub temu pa rešuje težavo, ki morda najbolj od vseh pesti uporabnost baterij v transportu.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija