Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Audi prehiteva zakone avtonomne vožnje
Pri Audiju so se z modelom A8 in sistemom AI Traffic Jam Pilot zavihteli na vrh ponudnikov (semi)avtonomne vožnje.
Marko Hanželič
8. september 2017 | 12:22:37

Pravzaprav je AI Traffic Jam Pilot prvi sistem, ki izpolnjuje zahteve standarda SAE Level 3 glede avtonomne vožnje in je toliko napreen, da bodo pri Audiju bržkone morali zaprositi za poseben status pri regulatornih organih, saj zakonodaja na tem področju še ni v celoti napisana.

Bistvo delovanja sistema je ob možnosti samodejne vožnje na avtocesti tudi samodejno premikanje avtomobila, ko se le-ta nahaja v koloni ali v prometnem zamašku, s čimer sistem razbremeni voznika, sistem pa pri tem upravlja s plinom, zavorami in krmilnim mehanizmom, sposoben pa je tudi prepoznavanja nenadnih sprememb smeri in ostrega zaviranja spredaj vozečega vozila. Glavna razlika v primerjavi s SAE Level 2 standardom je, da voznik pri tem ne rabi biti osredotočen na vožnjo in lahko počne druge stvari.

Ob vsem naštetem sistem s posebno kamero spremlja tudi voznika in lahko oceni, ali je voznik pripravljen prevzeti volanski obroč. Ko se hitrost kolone poveča nad 60 km/h sistem samodejno opozori voznika, naj prevzame oblast nad vozilom. V primeru, da voznik opozorilo ignorira, sistem vozilo zaustavi.

Audi A8 svojo prodajno pot pričenja letos decembra, AI Traffic Jam Pilot pa bo na voljo v državah, ki bodo imele zanj pripravljeno zakonodajo.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
halter
https://www.youtube.com/watch?v=sXls4cdEv7c
9.9.2017 8:32:28

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija