Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Mercedesova napredna navigacija me je opozorila na zastoj
Tehnika   |   Izkušnja
Mercedesova napredna navigacija me je opozorila na zastoj
Nedavni preskus Mercedesa razreda B mi je ponudil novo in precej uporabno novost, ki jo prinaša navigacijska naprava nove generacija. Prvič so jo uporabili že v novem razredu A, takoj zatem pa so jo posvojili še drugi bratje.
Artur Švarc
20. avgust 2019 | 11:12:00

Ko je Mercedes na novo zasnoval voznikovo delovno okolje z ogromnim 10,25-palčnim podolgovatim visoko ločljivim zaslonom na dotik, je bil nemalo kdo mnenja, da gre za pretiravanje, ki bo škodovalo voznikovi pozornosti. A sčasoma se je multimedijski vmesnik MBUX izkazal kot odlično stičišče raznovrstnih podatkov, med katerimi najbolj izstopa navigacijski sistem. V testnem B 220d je bil ta opremljen še s MBUX obogatena realnost za navigacijo, prepoznavanjem prometnih znakov, DAB radijskim signalom in z uporabno funkcijo Real Live Traffic, ki mi je pri nedavni vožnji iz Benetk prihranil morda nekaj urno čakanje v stoječi koloni. 

Ker je MBUX zares podatkovno obsežen, je potrebnega nekaj več uvodnega spoznavanja, a ko uporabnik zadevo osvoji, je sistem zelo pregleden in enostaven za uporabo. Torej, na parkirišču letališča Marco Polo v Benetkah, za potrebe preskusa, določim končno destinacijo in po nekaj sekundah, mi ta ponudi nenavaden izračun kilometrov in časa vožnje, ki je občutno daljši kot bi bil sicer. Po podrobnem pregledu informacij ugotovim, da je sistem (prometne informacije v živo) sam zaznal zastoj na delu avtoceste pri Benetkah (rdeče obarvana črta poti) in mi zato poiskal primerno alternativno pot, ki je bila daljša, a pretočna. Obvoz po lokalnih cestah mimo Jesola do Portogruara je bil zato dolg več kot 50 kilometrov, a kar je bistveno, brez nikakršnega zastoja.

 

Dodatno vrednost navigacije ima posebna kamera (MBUX obogatena realnost za navigacijo), ki vozniku na desnem delu zaslona, pri spremembi smeri (križišča, krožišča in odcepi) prikazuje sliko v živo na njej pa zelo jasne oznake in pravilno smer vožnje. Prav tako ne manjkajo niti oznake krajev in ulic, a priznam, da nisem imel časa spremljati teh podatkov, saj je pozornost nad dogajanjem v prometu na prvem mestu. Vsekakor pa omenjeno Mercedesovo programsko inovacijo lahko označim kot zelo dobrodošlo, ki bo mnogim zelo olajšala iskanje končnega cilja. V klasičnih navigacijah so digitalna navodila lahko precej drugačna kot v realnem prometu in zgodi se, da voznik enostavno izbere napačen izvoz ali zavije na napačno ulico. Hkrati ta sistem dokazuje, da se tovarniško vgrajene navigacijske naprave še vedno lahko kosajo, s sicer dovršenimi navigacijskimi sistemi mobilnih telefonov (Android in Apple). Edina prednost teh je (primerjava striktno z avtomobilskimi navigacijami), da so z ugodnimi podatkovnimi paketi, tudi izven domače države, postali cenejši.

MBUX je pri nakupu B 220d in vseh ostalih različicah del serijske opreme, od tu naprej pa pri Mercedesu dodatno zaračunajo. Za večji zaslon na dotik z diagonalo 26 centimetrov cena znaša 833,26€, osnova za prometne informacije v živo je navigacija na trdem disku s kakovostnim 3-D prikazom topografskega zemljevida, ki stane 705,16€, dodatek kamere oziroma sistema MBUX obogatena realnost za navigacijo znaša 320,86€, za dodatnih 577,06€ pa v Nemci v razred B vgradijo še glasovni MBUX sistem. Znameniti Hey Mercedes precej pozorno in natančno sprejema želje uporabnika. Tako sem končni cilj na letališču izbral kar s pomočjo glasovnega upravljanja.

*Dodatno pripenjam še video iz predstavitve Mercedesa A, ki prikazuje, kako v realnosti deluje sistem z dodatno kamero za navigacijo.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
klemens
Pa saj to ima tudi moj passavec, da me preusmeri, če je kakšno delo ali zastoj na cesti. To deluje odlično v Nemčiji. Pri nas pač nič ne deluje, ker je vse v...treh krasnih.
20.8.2019 12:06:06
etilometer
Google map na vsakem pametnem telefonu tudi. Pač Mercedes je iz vesolja očitno.
20.8.2019 12:25:23
Pr0ph3t
Waze preko android Auta je zakon. Vsak uporabnik lahko dodaja zastoje, dela na cesti, luknje, policijske kontrole, radarje itd. itd. Pa še izredno preprosta zadeva.
20.8.2019 21:42:16
matt0
Ko bodo proizvajalci nehali srat s temi vmesniki in se bo osredotočalo na android auto, bo vsem lepše Je pa res, da ta navigacija v kombinaciji s kamero izgleda zelo dobro (in uporabno).
21.8.2019 11:02:20

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija