Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Od konjskih moči do kilovatov
Tehnika   |   Fizikalne enote
Od konjskih moči do kilovatov
Koliko konjev se skriva pod pokrovom motorja vašega avtomobila?
Urša Prosenjak
12. januar 2020 | 7:27:00

Večina voznikov zmogljivost svojega jeklenega konjička raje opiše s konjskimi močmi kot pa z uradno veljavnimi kilovati. Če pa se o moči motorjev svojih avtomobilov pogovarjata denimo Britanec in Slovenec, pa lahko kaj kmalu pride do nejasnosti. Prav zaradi tega je še danes priljubljeno konjsko moč že pred več kot pol stoletja začel izpodrivati kilovat, čeprav mu to v celoti nikoli ni uspelo.

Konjska moč je merska enota za merjenje moči, ki se danes uporablja le še neformalno. Poznamo več različnih definicij, najbolj razširjeni sta imperialna in metrična, njuni vrednosti pa se razlikujeta. Če ju pretvorimo v vate, znaša imperialna 745,7 W, metrična pa 735,5 W. Slednjo uporabljamo tudi pri nas.

Izraz »konjska moč« je ob koncu 18. stoletja skoval izumitelj parnega stroja James Watt za primerjavo izhodne moči parnih strojev z močjo vlečnih konjev. Želel je namreč dokazati, da je za delo donosneje uporabljati parne stroje namesto konj. Izvedel je eksperiment, s katerim je izmeril, da lahko konj obrne mlinsko kolo s premerom 3,7m 144-krat v eni uri. S pomočjo tega podatka je preračunal, da lahko konj vleče s silo 800 N. Žal ima takšna definicija hudo pomanjkljivost, saj je njena vrednost odvisna od vrednosti težnostnega pospeška, ta je pa na tej točki takšen, na drugi točki spet drugačen. Da bi povsod govorili o isti stvari, je bil sprejet dogovor, po katerem skladno s tem konjska moč znaša natančno 745,69987158227022 W.

Metrična definicija konjske moči se uporablja v srednji Evropi, temelji pa na zamisli, da bi ena konjska moč lahko dvignila breme z maso 75 kg v eni sekundi en meter visoko. Njena vrednost bi bila odvisna od vrednosti težnostnega pospeška, zato je Physikalisch-Technische Bundesanstalt v Braunschweigu vrednost konjske moči definiral kot natančno 735,49875 W.

Poznamo še mehansko, električno in hidravlično konjsko moč ter konjsko moč kotla, ki pa se uporabljajo redkeje in za specifične namene.   

Zaradi neenotnosti definicij je konjsko moč sčasoma zamenjal vat, ki so ga leta 1960 standardizirali kot mednarodno mersko enoto. Dolgo sta bili v uporabi obe enoti in še danes si skoraj lažje predstavljamo moč motorja, če vemo, koliko konjev ima. Vendar pa je od 1. januarja 2010 z uvedbo evropske direktive uradna enota le še vat, konjska moč pa se uporablja le kot dopolnilna enota.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil
Zame bo vedno KM pred kw.
12.1.2020 10:02:42
pajdo
Če zaradi drugega ne ima KM psihološko prednost večje številke 100 kw proti 136 KM ali tako približno
12.1.2020 10:17:46
7even77
Osebno mi je "dopolnilna" enota, torej KM, še naprej precej bližje in še vedno neka dodana vrednost.
12.1.2020 10:18:36
skrivo
Navajeni smo na KM, ampak to ni uradna enota SI sistema, kjer je enota za moč WATT (W). Uradno je že itak vse v kW, dopolnilna enota je pa KM in tega nihče ne more prepovedati. Seveda se pa vsak raje pohvali v KM, ker je večja številka. Drugače pa poučen članek, super!
12.1.2020 23:17:30

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija