Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Patent drsečega volana
Tehnika   |   Volvo
Patent drsečega volana
Volvo je razvil patent volana, ki ga lahko premikamo z leve strani na desno ali obratno.
Urša Prosenjak
10. oktober 2020 | 7:20:00

Sistem je predviden za visoko avtomatizirana vozila in omogoča, da z vozilom namesto voznika upravlja sovoznik, prav tako pa je uporaben za vožnjo v državah, kjer vozijo po levi strani ceste. Z volanom se premakne tudi instrumentna plošča. Stopalke so sicer še vedno pri voznikovem mestu, vendar patent predvideva talne panele, občutljive na pritisk, ki bi se aktivirali glede na položaj volana in omogočali pospeševanje in zaviranje tudi s sopotnikovega mesta.

Patent omogoča tudi namestitev volana v sredini, kar bi bilo uporabno v primeru sredinskega voznikovega sedeža ali sistema prednje klopi.

Podoben sistem pomičnega volana ima sicer že Mercedes Unimog, kar lahko vidimo v spodnjem videu, vendar gre za bolj robato rešitev, kot je ta, ki jo je predstavil Volvo.

Povsem avtonomna vozila so za zdaj še zelo oddaljena prihodnost, vendar pa to nudi proizvajalcem avtomobilov in tehnološkim podjetjem veliko manevrskega prostora za tovrstne inovacije, ki sicer večinoma ostajajo na ravni koncepta ali prototipa.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija