Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Daljši tovornjaki za manj emisij in več varnosti
Velika Britanija
Daljši tovornjaki za manj emisij in več varnosti
Daljši tovornjaki za manj emisij in več varnosti
04.09.2021 03:12

Velika Britanija bi kot enega izmed ukrepov za zmanjšanje emisij zaradi prometa lahko s prihodnjim letom uvedla daljša tovorna vozila.

Urša Prosenjak

Daljši tovornjaki bi po oceni britanskega Urada za transport zmanjšali količino tovornega prometa za osmino. Novi polpriklopniki, ki bi merili v dolžino 15,65 metra, bi pomenili varnejšo in okolju prijaznejšo alternativo, saj bi enako količino tovora prepeljali z manjšim številom tovornih vozil.

Načrti sledijo uspešnemu devetletnemu preskušanju dolgih polpriklopnikov, ki je zabeležilo osemodstotno zmanjšanje kilometrov, ki jih pokriva tovor, in 6,2-odstotno zmanjšanje emisij, obenem pa so opazili tudi zmanjšanje števila prometnih nesreč. Britanska vlada je obenem izvedla tudi raziskavo v logistični industriji, v kateri je več kot polovica anketiranih (57 odstotkov) izrazila naklonjenost daljšim tovornim vozilom.

Kljub že opaženim varnostnim prednostim pa Urad za transport preučuje še dodatne načine izboljšanja varnosti tovornjakov.

Čeprav vlada pravi, da daljše prikolice ponujajo varnostne koristi, DfT razmišlja tudi o načinih, kako prikolice narediti še varnejše. Na oddelku pravijo, da se "preučujejo dodatne blažitve", saj poskuša ublažiti morebitne pomisleke, ki jih imajo lahko vozniki in drugi udeleženci v prometu.

Redna uporaba daljših tovornjakov bi se lahko pričela v letu 2022, hkrati pa vlada načrtuje tudi začetek preskusnega obdobja uporabe 48-tonskih tovornih vozil, ki so težja približno 10 odstotkov od trenutno največje dovoljene teže tovornjaka in so zasnovana za prevoz težjih zabojnikov. To bi omogočilo težkim tovornjakom prevoz težjega tovora neposredno v železniške depoje in tako preusmerilo večino blaga na železniški promet, kar bi dodatno zmanjšalo število tovornjakov na cesti.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija