Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Nov koncept polnjenja električnega vozila
Audi
Nov koncept polnjenja električnega vozila
Nov koncept polnjenja električnega vozila
20.12.2021 01:13

Polnilne postaje za električne avtomobile so praviloma le parkirni prostori z električno vtičnico. Audi pa je razvil nov koncept polnjenja električnih vozil in mukotrpnemu čakanju dodal zabavne vsebine.

Urša Prosenjak

Audi Charging Hub je luksuzni polnilni salon, kjer uporabniki napolnijo svoje električno vozilo, med čakanjem pa si krajšajo čas z različnimi dejavnostmi.

Prvo takšno polnilno središče se nahaja v Nürnbergu, za uporabnike pa se bo odprlo 23. decembra. Gre za zgodnje božično darilo za prebivalce tega nemškega mesta, saj lahko lastniki električnih vozil prek aplikacije myAudi rezervirajo enega od šestih polnilnikov. Ob prihodu lastniki priklopijo svoje vozilo, nato pa se odpravijo v salon v nadstropju.

Salon se razprostira na približno 200 kvadratnih metrih in ima odprto zasnovo ter številne sedežne garniture, kjer se obiskovalci lahko sprostijo ali delajo med polnjenjem vozila. Lahko se tudi družijo na terasi ali uporabljajo ogromen 98-palčni zaslon, ki lahko prikaže informacije o polnjenju vozila, podrobnosti polnilnega vozlišča ali Audijev konfigurator. Privoščijo si lahko tudi malico iz avtomata ali pa uporabijo storitev dostave hrane.

Središče ima tudi postajo za zamenjavo baterij za električna kolesa, storitev izposoje električnih skuterjev in nadzorovano testno vožnjo v Q4 e-tron in RS e-tron GT. Objekt je narejen iz fleksibilnih zabojnikov, ki omogočajo sestavljanje in razstavljanje celic v nekaj dneh.

Postaja uporablja tudi baterije 'second life' iz razstavljenih razvojnih vozil, s čimer je odpravljena potreba po visokonapetostnih daljnovodih in dragih transformatorjih, ker baterije prinašajo infrastrukturo za hitro polnjenje tam, kjer električno omrežje ni dovolj.

Kot so pojasnili pri Audiju, ima polnilno središče začasno zmogljivost 2,45 MWh, kar pomeni, da postaja potrebuje le razmeroma skromnih 200 kW omrežne povezave. To je dovolj za stalno polnjenje modula, sončni paneli na strehi pa prispevajo do 30 kW zelene energije. Dodajajo še, da je mogoče dnevno napolniti približno 80 vozil.

Obiskovalci s sklenjenim dogovorom e-tron Charging Service za kilovatno uro plačajo 31 centov, kar je primerljivo ceni polnjenja na domači polnilnici. Polnilno središče je namreč zasnovano tudi za uporabnike, ki vozila ne morejo polniti doma, ker živijo v stanovanjski stavbi, kjer nimajo dostopa do polnilnega priključka.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija