Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Poceni električna mobilnost ni več mogoča
Surovine
Poceni električna mobilnost ni več mogoča
Poceni električna mobilnost ni več mogoča
06.05.2022 20:25

Svetovno pomanjkanje ključnih surovin za baterije je dvignilo cene na rekordne ravni. Od lani pa so cene litija poskočile za več kot 700 odstotkov, niklja za 250 odstotkov ter kobalta in mangana za 100 odstotkov. Za elektrifikacijo avtomobilske proizvodnje to ne pomeni nič dobrega.

Urša Prosenjak

Elon Musk, izvršni direktor Tesle, je pred kratkim vsem, ki želijo hitro obogateti, priporočil način, kako lahko to najlažje dosežejo – z rudarjenjem litija. Svoj nasvet je podprl s podatkom, da so marže na litij zdaj enake kot pri proizvodnji programske opreme, saj so tržne cene približno 10-krat višje od cene pridobivanja.

Naraščanje cen surovin, potrebnih za baterije, kot sta litij in nikelj, je povzročilo, da so proizvajalci baterij dvignili cene svojih produktov, kar je posledično povzročilo tudi višje cene avtomobilov.

Cena niklja je bila v središču pozornosti že v začetku marca, ko je cena zaradi strahu pred ustavitvijo trgovine z Rusijo dosegla več kot 100.000 dolarjev za tono, od takrat pa je padla na okoli 33.000 dolarjev. Vendar je trenutno največji problem litij, saj njegovo pridobivanje raste dvakrat počasneje kot povpraševanje po električnih avtomobilih. Elon Musk je omenil celo možnost, da bi lahko ustanovil lastno podjetje za rudarjenje litija, da bi zagotovil oskrbo.

Cene surovin za litij-ionske baterije so se tako močno zvišale, da sedaj predstavljajo kar 80 odstotkov cene baterijske celice, medtem ko so v letu 2015 predstavljale le 40 odstotkov. Podjetje Tesla je zaradi tega razmišljalo tudi o vlaganju v rudnike in rafinerije. Situacija je podobna kot v letu 2018, ko so morali sami vstopiti v proces proizvodnje baterij.

Dacia je morala pred kratkim zaradi težav s pomanjkanjem surovin močno podražiti svoj prvi električni model Spring. Njegova cena je januarja v Franciji znašala 17.390 evrov, zdaj pa se je povzpela na 18.690 evrov, kar je največji skok cene v celotni ponudbi romunskega podjetja.

Lani se je svetovna prodaja električnih avtomobilov podvojila na 6,6 milijona primerkov. Zaradi vse večjega zanimanja za baterijska vozila bi se lahko do konca tega desetletja povpraševanje po litiju povečalo tudi do desetkrat, pojavlja se že povpraševanje po novih rudnikih litija po vsem svetu. To pa skrbi okoljske aktiviste, saj lahko proces rudarjenja škoduje okolju.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija