Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Za več kot polovico bo naslednji avto električen
Raziskava
Za več kot polovico bo naslednji avto električen
Za več kot polovico bo naslednji avto električen
08.06.2022 17:38

Vozniki so se sprijaznili s skorajšnjim prehodom na elektriko. Tako vsaj kažejo rezultati obsežne raziskave.

Urša Prosenjak

Velika raziskava EY Mobility , ki je bila izvedena na 13.000 voznikih v 18 državah po vsem svetu, je razkrila presenetljiv izid. Prvič je več kot polovica anketirancev (52 odstotkov), ki nameravajo v kratkem kupiti avto, izjavila, da se namerava odločiti za popolnoma električno, priključno hibridno ali hibridno vozilo.

Med njimi prednjačijo Italijani, kar je glede na njihovo tesno povezanostjo z visokozmogljivimi supešportniki nekoliko nepričakovano. Kar 73 italijanskih voznikov je pripravljenih na prehod na električni pogon, sledijo jim Kitajci z 69 odstotki in vozniki v Južni Koreji s 63 odstotki.

Najmanj naklonjeni so elektriki Američani, kjer načrtuje nakup elektrificiranega avta le 29 odstotkov kupcev, le malo več pa je Avstralcev, ki bi se za elektriko odločili v 38 odstotkih.

Zanimiv je tudi odziv sodelujočih v raziskavi na enega najbolj perečih minusov električnega avta. Tokrat ne namigujemo na doseg in polnjenje, pač pa na ceno. Zdi se, da so se kupci sprijaznili ne le s tem, da bomo prej ali slej vozili le še elektriko, pač pa tudi s tem, da bomo za električna vozila plačali več. Na to je pripravljenih 88 odstotkov vprašanih.

»Rezultati pomenijo prelomnico na svetovnem avtomobilskem trgu. Prvič, odkar zbiramo te podatke, je več kot 50 odstotkov potrošnikov po vsem svetu izjavilo, da si želijo elektrificirano vozilo,« je raziskavo komentiral Randy Miller iz EY Mobility.

Nedvomno je pri novem trendu pomembno vlogo odigralo svetovno zvišanje cen goriv, ​​a kot poudarjajo avtorji raziskave, je tudi skrb za okolje za mnoge kupce odločilen dejavnik.

Trg je kot kaže pripravljen. Žogica je zdaj na strani proizvajalcev, ki bodo morali dohiteti povpraševanje. To pa je že druga zgodba.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija