Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
BP bo proizvajal trajnostno letalsko gorivo
Avstralija
BP bo proizvajal trajnostno letalsko gorivo
BP bo proizvajal trajnostno letalsko gorivo
17.07.2022 20:39

Podjetje BP namerava do leta 2025 v Avstraliji začeti proizvajati trajnostno letalsko gorivo, potem ko je svojo rafinerijo nafte v bližini Pertha spremenilo v proizvodnjo obnovljivih goriv.

Urša Prosenjak

Projekt naj bi stal več sto milijonov dolarjev, je za Reuters povedala Lucy Nation, podpredsednica oddelka za nizkoogljične rešitve družbe BP .

BP še ni razkril, kolikšna proizvodna količina je predvidena, vendar je po besedah Lucy Nation odvisna od povpraševanja. Obrat bo lahko dnevno preklapljal med proizvodnjo trajnostnega letalskega goriva in biodizla. Tovarna je v Kwinani v zahodni Avstraliji, regiji, v kateri prevladuje rudarska industrija, kjer je veliko povpraševanje po dizlu za tovornjake .

»Srečo imamo, da lahko v Kwinani uporabimo nekaj že obstoječe opreme in da imamo pripravljene rezervoarje,« je Nationova povedala ob energetskem forumu v Sydneyju. »To nam pomaga pospešiti projekt in biti nekoliko manj kapitalsko intenzivni. Vendar je to še vedno zelo draga naložba.«

Letalska potovanja predstavljajo približno 2 odstotka svetovnih emisij ogljika. Industrija si prizadeva doseči ničelne neto emisije do leta 2050, pri čemer se zanaša na to, da se bo uporaba trajnostnega goriva povečala s približno 100 milijonov litrov letno v lanskem letu na najmanj 449 milijard litrov na leto v treh desetletjih.

Avstralija do zdaj še ne proizvaja trajnostnega letalskega goriva in zanj nima pooblastil, za razliko od Evropske unije, ki je prejšnji teden odobrila načrte, po katerih morajo dobavitelji od leta 2025 v svoje reaktivno gorivo mešati najmanj 2 odstotka trajnostnega goriva, do leta 2050 pa bo odstotek zrasel na 85.

BP-jeva tovarna na zahodni obali in 500 milijonov avstralskih dolarjev vredna tovarna, ki jo gradi zasebno podjetje Oceania Biofuels na vzhodni obali, bosta prvi dve tovarni trajnostnega letalskega goriva v državi. Slednja bo lahko letno proizvedla več kot 350 milijonov litrov trajnostnega letalskega goriva in obnovljivega dizla.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija