Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Pomanjkanje bakra lahko povzroči zamik opustitve fosilnih goriv
Surovine
Pomanjkanje bakra lahko povzroči zamik opustitve fosilnih goriv
Pomanjkanje bakra lahko povzroči zamik opustitve fosilnih goriv
17.07.2022 21:03

V prihodnjih letih se pričakuje višje povpraševanje po bakru, kar bo privedlo do višji cen in pomanjkanja, možna pa je tudi odložitev globalnega prehoda s fosilnih goriv na druge rešitve.

Urša Prosenjak

Nova raziskava S&P opozarja na pomanjkanje bakra v prihodnjem desetletju, kakršnega industrija še ni doživela, saj se dobavitelji spopadajo s skoraj podvojitvijo povpraševanja do leta 2035. Cene, ki so ta teden padle pod 7.500 dolarjev za tono, naj bi znova poskočile nad doslej najvišjo vrednostjo 10.845 dolarjev, razlog za to pa je ključna vloga kovine v panogah čiste energije in transportu.

»Če se ne bo čudežno pojavila oskrba, se bo cilj energetskega prehoda moral pomakniti naprej v prihodnost,« je opozoril podpredsednik S&P Dan Yergin.

Zaskrbljujoče ugotovitve so daleč od upočasnitve zadnjih mesecev, ko je baker izgubil tretjino vrednosti od marčevskega vrha. Analitiki so znižali svoje kratkoročne napovedi v pričakovanju padca potrošniške porabe in industrijske dejavnosti.

Dolgoročno pa se enačba spremeni. Povpraševanje naj bi do leta 2035 doseglo približno 50 milijonov ton z današnjih 25 milijonov. Glede na to, da je iskanje in razvoj novih nahajališč težje in dražje, bi glavni viri nove ponudbe izvirali iz recikliranja in obstoječih rudnikov.

Glede na trenutne trende bi se leta 2035 pojavil letni primanjkljaj dobave za skoraj 10 milijonov ton, ugotavlja študija. To je enakovredno 20 odstotkom povpraševanja, ki naj bi bilo potrebno leta 2050 za svet brez emisij. Tudi ob predpostavki agresivne rasti izkoriščenosti zmogljivosti in visokih stopenj recikliranja bi se trg še vedno soočal s primanjkljaji.

Primanjkljaji so v tem trenutku hipotetični, saj lahko prihodnje višje cene povečajo ponudbo ali omejijo povpraševanje. Pri povpraševanju po električnih vozilih bo morda tudi večja cenovna prilagodljivost, kot je bilo pričakovano, je pojasnil Ken Hoffman iz McKinseyjeve raziskovalne skupine za materiale za baterije za električna vozila. »Zdravilo za visoke cene so visoke cene,« je dejal. »Trgi se ponavadi prilagajajo.«

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija