Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Tovornjak, ki je tridesetkrat obkrožil planet
Volvo
Tovornjak, ki je tridesetkrat obkrožil planet
Tovornjak, ki je tridesetkrat obkrožil planet
31.08.2022 20:35

Tovorna vozila so zasnovana in narejena za težje obremenitve in večje število kilometrov, vseeno pa je impresivno videti na števcu sedemmestno število prevoženih kilometrov. Toliko bolj, ko izvemo, da je tovornjak to številko dosegel brez ene same okvare.

Urša Prosenjak

Sarajevsko prevozniško podjetje Sezato je leta 2013 kupilo Volvo FH460, prvi tovornjak v voznem parku z motorjem Euro 6. Tik pred nakupom je podjetje sklenilo obsežen posel, ki je zahteval zanesljiv tovornjak - prvi tovor je bilo treba prepeljati iz Bosne in Hercegovine v Španijo, drugega pa takoj zatem s Portugalske v Bosno in Hercegovino.

Za krmilo je sedel šoferski dvojec – zakonca Emir in Amela Palo, oba izkušena profesionalna voznika, ki sta službo v Sezatu začela prav takrat, z novim tovornjakom. Relacija do Portugalske in nazaj je postala njuna ustaljena pot. V skoraj 9 letih sta jo prevozila natanko 200-krat in s tovornjakom Volvo FH460 prevozila skoraj 1.200.000 kilometrov, kar je toliko, kot če bi tridesetkrat obkrožila Zemljo. V vsem tem času na tovornjaku ni prišlo do niti ene okvare.

Tovornjak, ki je tridesetkrat obkrožil planet

Večina od 200 voženj na Portugalsko se je končala v Portu, vendar je glavnina tovora prispela v Španijo, v Vigo, mesto, kjer je tovarna avtomobilov Citroen. Tovor je včasih končal na več tranzitnih destinacijah v Španiji v avtomobilskih tovarnah Seata, Nissana ali Forda. Volvo je v te tovarne dostavil usnjene obloge za sedeže avtomobilov, proizvedene v Bosni in Hercegovini. Krog je dolg približno 6000 kilometrov, vozniški tandem Palo pa z eno vožnjo prepelje 5000 kompletov usnjenih oblog, namenjenih evropski avtomobilski industriji. To pomeni, da je Volvo FH460 v 200 vožnjah z usnjenimi sedeži »opremil« kar milijon avtomobilov. Emir Palo pravi, da blago enega tovora tehta od sedem do deset ton, povprečna poraba goriva v 200 vožnjah pa je bila 26,5 litra. V vsem tem času je njun Volvo FH460 skupaj porabil 318.000 litrov goriva, 19.000 litrov tekočine AdBlue in ju v devetih letih ni pustil na cedilu. Motor je delal 17.700 ur, pri tem pa se je ročična gred motorja obrnila milijardo in 170-milijonkrat.

Tovornjak, ki je tridesetkrat obkrožil planet

V devetih letih je bil tovornjak na servisu 12-krat in je porabil 390 litrov olja, 36 oljnih filtrov, 12 filtrov goriva, 12 filtrov kabinskega zraka, 12 sušilnikov, šest zračnih filtrov za motor, 12 separatorjev goriva, en komplet diskov, dva kompleta jermenov z napenjalci, dvakrat je bilo menjano olje v menjalniku in diferencialu. Serviserji so po prevoženih 1.150.000 kilometrih svetovali menjavo sklopke, ko pa so jo razstavili, so ugotovili, da lahko tudi z obstoječo brez težav prevozi še vsaj pol milijona kilometrov. Prav tako je v celotnem času tovornjak zamenjal štiri komplete sprednjih pnevmatik in pet kompletov zadnjih pnevmatik.

Emir in Amela pravita, da je bil eden najtežjih trenutkov v njunem življenju tisti, ko sta se morala ločiti od svojega tovornjaka. Lastnik se je namreč odločil za posodobitev in tovornjak zamenjal z novim modelom Volvo FH460, ki pa je vozniški par hitro prepričal s svojim udobjem in varčnostjo.

Tovornjak, ki je tridesetkrat obkrožil planet

In kaj se je zgodilo z veteranom, ki je opremil milijon evropskih avtomobilov z usnjem? Še vedno je v floti istega prevoznika, le da je dobil nove naloge in novega voznika. Brez počitka se je podal v nove izzive in od njega pričakujejo vsej še milijon kilometrov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija