Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Rakci namesto litija
Surovine
Rakci namesto litija
Rakci namesto litija
21.09.2022 16:08

Elektrifikacija prinaša s sabo nove izzive, eden največjih je pridobivanje litija, ki je ključen element v baterijah električnih avtomobilov, njegovo pridobivanje pa ime uničujoče učinke za okolje. Znanstveniki zato iščejo alternative.

Urša Prosenjak

Skupina inženirjev z Univerze v Marylandu je našla eno izmed njih. Kot nadomestek litija so testirali lupine rakov in hitin, ki ga vsebujejo. Znanstvena skupnost že desetletja pridobiva hitin iz oklepov rakov za vse vrste uporabe, od tekstila do biorazgradljive plastike. Tako hitin kot njegov sestrski polimer hitozan veljata za okolju prijazna in nestrupena, zato je bilo veliko zanimanja za vključitev teh kemičnih spojin v baterije.

Že leta 2016 so v laboratoriju Univerze Britanske Kolumbije odkrili, da se s prekuhavanjem hitina z dušikom pri visokih temperaturah oklep rakovice spremeni v material, primeren za elektrode. Delo v laboratoriju na Univerzi v Marylandu je prineslo odlične rezultate. Ta material je v 400 urah ali 1000 ciklih polnjenja ustvaril električni tok 50 miliamperov na kvadratni centimeter, kar je zelo blizu temu, kar zmorejo majhne litijeve baterije.

Druga velika prednost hitina je njegova cena. Hitozan stane le približno 1,75 dolarja na gram, za izdelavo prototipa Univerze v Marylandu pa ni bilo potrebno veliko materiala - približno 20 mikrogramov za baterijo v velikosti kovanca.

Svet in avtomobilska industrija bosta morda dobila ekonomsko in okolju prijazno alternativo, ki pa utegne sprožiti nove težave ekosistemov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija