Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Se približuje konec električnih bonbončkov?
Vladne spodbude
Se približuje konec električnih bonbončkov?
Se približuje konec električnih bonbončkov?
19.11.2022 18:28

Večina držav v svoji politiki spodbujanja elektrifikacije vključuje tudi subvencije pri nakupu električnih vozil in oprostitev določenih davkov. Toda tem ugodnostim so dnevi šteti.

Urša Prosenjak

Država, ki sicer zelo podpira prehod na elektriko, a bo odslej nekoliko manj radodarna z ugodnostmi, je Velika Britanija. Vozniki avtomobilov s tradicionalnim pogonom morajo na Otoku glede na količino emisij CO2 svojega vozila plačevati Vehicle Excise Duty (VED), dajatev, ki je podobna naši cestni taksi. Vozniki električnih avtomobilov so trenutno te dajatve oproščeni, kar pa se bo kmalu spremenilo.

Od aprila 2025 električna vozila ne bodo oproščena plačila VED, dajatve, ki jo plačujejo lastniki drugih motornih vozil. Britanski proračun se namreč sooča s primanjkljajem, zato država išče načine, kako ga nekoliko bolj napolniti. Eden izmed ukrepov bo uvedba dajatve VED tudi za električna vozila. Britanska vlada odločitev utemeljuje tudi s pojasnilom, da bo novi sistem pravičnejši.

Vprašanje časa je, kdaj bodo britanskemu zgledu sledile tudi druge države.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Makaronar19.11.2022 20:50
Logično
odbiti_val19.11.2022 21:37
Tako je. Obdavčite še tistih pet, ki ima električni avto v Sloveniji.
mtansek20.11.2022 07:00
Masa vozila bi morala biti osnova za cestni sklad.
alfafil20.11.2022 11:20
Države morajo dobiti najmanj enako denarja od uporabe vozil, zato vožnja z EV kmalu ne bo več nič cenejša od ICE.
skrivo21.11.2022 00:47
Talo je, država od nekod mora filati blagajno na glede na to kaj poganja avtomobile. Da se neka nova perspektivn tehnologija uveljavi je od začetka smiselno malo pomagati, ko se zadeva prime, potem pa konec subvencij seveda, drugače pač ne gre. Je pa nekaj res; fosilna goriva mora Slovenija kupiti v tujini, kar pomeni, da gre denar iz države ven, v primeru električnih vozil, pa je slika drastično boljša, saj lep del elektrike proizvedemo v Sloveniji in ta denar ostane doma. Sicer vsak gleda na svoj žep, a makroekonomsko gledano je pa to dejstvo.
Makaronar21.11.2022 09:31
V e-vozilih je prihodnost samo v mestih, javni prevoz (bus, taxi, tramvaj,..) in tukaj se zadeva konca. To, da tezki elektricni avti ne rabijo placevat dajatev je skregano z logiko. Saj njihova teza bolj unicuje ceste kot podobni avti na notranje izgorevanje. Treba je spremenit dajatve glede na tezo vozila in to je to.
shark91121.11.2022 10:24
Sem za,da ukinejo vse subvencije, hkrati pa naj takoj ob tem ukinejo tudi vse nesmiselne omejitve in predpise glede CO2 izpustov...potem naj pa od tukaj naprej trg in konurenca odloči, kaj se bo kupovalo! Simpl.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija