Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Euro NCAP bo v testiranja vključil tudi dvokolesnike
Varnost
Euro NCAP bo v testiranja vključil tudi dvokolesnike
Euro NCAP bo v testiranja vključil tudi dvokolesnike
01.12.2022 01:06

Euro NCAP že več kot 20 let postavlja standard za varnost avtomobilov zahvaljujoč strogemu testiranju trkov. Varnost je danes pomembnejša kot kdaj koli prej.

Urša Prosenjak

V času svojega obstoja je Euro NCAP s podrobnim testiranjem trčenj rešil na tisoče življenj, zdaj pa želijo v shemo testiranj dodati še motorna enosledna vozila. Glede na to, da postajajo motorna kolesa tehnološko vse naprednejša, je smiselno, da prestanejo podobna testiranja kot avtomobili, da se ugotovi njihova splošna raven varnosti.

V širšem smislu namerava Euro NCAP posodobiti svoje teste, da bodo bolj usklajeni s tipičnimi prometnimi razmerami, na primer z vključitvijo vremenskih spremenljivk za testiranje njihovega vpliva na učinkovitost pripomočkov za voznika, pa tudi z vključitvijo testov za več naprednih tehnoloških lastnosti, kot sta komunikacija med vozili in prilagodljivi tempomat. Natančneje, od leta 2024 se bodo testi prilagodljivega tempomata izvajali na cestah, vključno s projekti, ki vključujejo motorna kolesa.

Euro NCAP želi svoj sistem testiranja narediti čim bolj realističen in upoštevati vse spremenljivke, povezane z varnostjo v cestnem prometu. Glede na naraščajočo priljubljenost motorizinanih skirojev za dnevno vožnjo po Evropi so dvokolesniki neizogiben vidik vsakdanjega življenja. Prvič bodo dvokolesniki s pogonom vključeni v scenarije ocenjevanja gospodarskih vozil in tehnološko podprte vožnje kot del širitve testov izogibanja trčenju.

Proizvajalcem motociklov bi posodobljeni testni sistemi Euro NCAP zagotovili dragocene informacije o učinkovitosti nekaterih pripomočkov za voznika, kot sta ABS, občutljiv na nagibanje, in nadzor zdrsa. Poleg tega bi lahko iz izboljšanih testov izhajale tudi ergonomske izboljšave, osredotočene na varnost. Poleg tega bi revidirano testiranje Euro NCAP lahko vključevalo tudi motoristično opremo in omogočilo njene izboljšave.

Jasno je, da je preizkušanje varnosti motociklov veliko bolj zahtevno kot testiranje varnosti avtomobilov. Pri Euro NCAP bodo zato morali razmišljati izven okvirjev, saj so nesreče in poškodbe motoristov veliko bolj nepredvidljive kot pri udeležencih v avtomobilih. Zato Euro NCAP ugotavlja, da bo sodelovanje motociklistične industrije ključnega pomena za uvedbo testiranja dvokolesnikov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija