Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Nevidni bombnik šeste generacije
Northrop Grumman B-21 Raider
Nevidni bombnik šeste generacije
Nevidni bombnik šeste generacije
03.12.2022 17:03

Northrop Grumman in ameriška vojska sta včeraj predstavila novo generacijo nevidnega bombnika, B-21.

Artur Švarc NGC

Bombnik, ki je naslednik prvega svoje vrste, B-2, spada v floto radarsko nevidnih bombniokov z zelo dolgim dosegom. Nosil bo lahko običajno in jedrsko orožje, njegov doseg pa je zaradi polnjenja goriva v zraku praktično neomejen. Ime je letalo dobilo po Doolittle Raiders, skupini 80 hrabrih letalcev, ki so pomladi 1942 z B-25 z letalonosilke bombardirali cilje v Tokiu kot povračilo za Pearl Harbour. Številka 21 pa pomeni prvi bombnik 21. stoletja.

Ob začetku razvoja 2010 je bila pričakovana cena za vsak primerek okoli 550 milijonov dolarjev, zdaj to zaradi inflacije znaša 750 milijonov dolarjev, kar pa je še vedno manj kot B-2, ki je bil "milijardni" bombnik. Ameriško letalstvo namerava kupiti vsaj 100 kosov B-21, s katerim bo zamenjala B-1 in B-2. Northrop uvršča B-21 kar v šesto generacijo letal, saj je srce umetna pamet, ki se zna z drugimi letali in sistemi povezati v informacijsko mrežo, prav tako pa je letalo pripravljeno tudi na orožja, ki so šele v razvoju.

Ob nizkem radarskem profiu je B-21 prevlečen tudi z novim materialom, ki vpija radarske valove, je pa precej cenejši od materialov kot jih imata B-2 in nekoč F-117A, kar pomeni tudi cenejše vzdrževanje. Ameriško letalstvo bo prvih šest primerkov prevzeleo sredi 2023.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija