Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Še vedno bo dišalo po bencinskih hlapih
Samo Trpin - BMW Motorrad v Sloveniji
Še vedno bo dišalo po bencinskih hlapih
Še vedno bo dišalo po bencinskih hlapih
07.06.2023 06:21

V začetku pomladi so nam pri BMW-ju pokazali njihovo najnovejše orožje, ki velja za enega najbolj divjih modelov v njihovi paleti. To je M1000 R. A to je bil komaj dober uvod v pestro vsebinsko dogajanje, ki ga napoveduje prvi mož BMW-jevih motociklov v Sloveniji, Samo Trpin.

Peter Pirkovič BMW in Peter Pirkovič

Za motoristične trgovce se najbolj intenziven del leta odvija v začetku pomladi, ko se večina motoristov že počasi pripravlja na prve kilometre v novi motoristični sezoni. Da je temu tako, pritrjujejo tudi prodajne številke. Po težavah s pandemijo in pomanjkanjem sestavnih delov, ki je upočasnila proizvodnjo ter podaljševala dobavne roke, se zdi, da se stvari postavljajo na ustaljene tirnice. Ob koncu letošnjega leta bi lahko zabeležili skupno okrog 1600 novih enoslednih vozil. Posledica rasti povpraševanja in prodaje je tudi sprememba zakonodaje, ki omogoča voznikom B kategorije, da z nekajurnim praktičnim usposabljanjem v avtošoli dobijo dovoljenje za vožnjo motorjev do 125 kubikov (koda 125). 

Še vedno bo dišalo po bencinskih hlapih

Na položaj bavarske znamke omenjena sprememba ne vpliva, saj nimajo ponudbe v tem segmentu, zato se bolj ali manj osredotočajo na povsem drugo občinstvo. Opažajo, da se za njihove produkte v zadnjih letih odločajo tudi nekoliko mlajši vozniki motociklov, čeprav so se cene v zadnjih nekaj letih opazno dvignile. Kot pove Trpin, pri BMW Motorrad Slovenija le enkrat letno usklajujejo cene oziroma se te dvignejo za odstotek ali največ dva. Jih pa še bolj veseli dejstvo, da rabljeni motocikli znamke BMW držijo visoko vrednost, ne glede na prevožene kilometre ali letnico izdelave. Denimo, najbolj priljubljeni model GS, ki je danes star deset let in ima prevoženih okrog 100 tisoč, lahko dosega ceno med 6 in 8 tisoč evrov.

Še vedno bo dišalo po bencinskih hlapih

Stoto obletnico obstoja bo znamka BMW Motorrad obeležila z uvedbo nove generacije daleč najbolj priljubljenega motocikla v paleti. Septembra Bavarci širši javnosti predstavijo novega GS-a, ki si ga bo že mesec kasneje možno ogledati v prodajnih salonih po Sloveniji. Po napovedih bo to povsem nov motocikel, s katerim bodo spet orali ledino na prenekaterem področju. Kot pravi Trpin, skrivni recept uspeha tega modela se skriva v tem, da nikjer ni najboljši, ni najlažji, ni najzmogljivejši, ampak v povprečju je povsod najboljši. V zadnjem desetletju ali dveh se je na trgu zgodil tako imenovani enduro-potovalni segment in model GS po domače »pije vodo«. Je komforten, učinkovit, tehnološko napreden in podprt z najnovejšo varnostno aktivno opremo. A prodaja ne sloni le na modelu GS. Blagovna znamka BMW Motorrad ima v ponudbi širok spekter motorjev. Na voljo je sedem segmentov in kar 38 različnih modelov. Med drugim izstopa segment visoko zmogljivih motociklov, opremljenih z oznako M. Slednjo so si sposodili pri avtomobilističnemu oddelku, kar pomeni, da gre za tehnično izjemno dovršen motocikel. Po lanskem razkritju športniku M 1000 RR, so letos na cenik uvrstili še slečeno verzijo M 1000 R z zmogljivim 154-kilovatnim motorjem, ki nosi osnovno ceno 22.500 evrov. A zgodbe M modelov tu še ni konec. Še letos predstavijo M 1000 XR. 

Še vedno bo dišalo po bencinskih hlapih

Kaj pa elektrika pri motociklih? Elektrifikacija je v avtomobilski industriji že močno prisotna, povsem drugačno je stanje v motociklističnemu segmentu. Bavarci so na tem področju že naredili prve konkretnejše korake, a le za mestno in primestno mobilnost. Zato so v tem duhu lansko leto predstavili elektrognani skuter C04, letos pa imajo v načrtu še manjšega brata C02 z nizkonapetostno baterijo in le z okrog 70 kilometri dosega. Ta električni dvokolesni malček se bo odlično znašel v velikih mestih ali pa morda kot nekakšna »dodatna oprema« pri potovanjih z avtodomi. Cena zanj še ni razkrita. Gledano bolj široko, elektrifikaciji se v motociklizmu ne bo možno izogniti, a nihče natančno ne ve, kdaj se bo dejansko začelo dogajati. Ni nujno, da se bo doba termičnih motorjev pri motociklih končala v začetku leta 2035 kot to velja za avtomobile. Še bo dišalo po bencinu, je prepričan Samo Trpin.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija